Οι έξι μεταρρυθμίσεις «αγκάθια» για την επόμενη κυβέρνηση - iefimerida.gr

Οι έξι μεταρρυθμίσεις «αγκάθια» για την επόμενη κυβέρνηση

Οι έξι μεταρρυθμίσεις «αγκάθια» για την επόμενη κυβέρνηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έξι προβληματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, των οποίων οι μεταρρυθμίσεις μέχρι στιγμής πάγωσαν ή απέτυχαν, θα ρίξει το βάρος της η Τρόικα, καθώς η συνέχισή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για όποια περαιτέρω διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση.

Φορολογικό

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική, η αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού, έχει μείνει στα χαρτιά. Το σχέδιο για το νέο φορολογικό καθεστώς στο οποίο είχε καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών μετά από διαβούλευση των τριών κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα βρεθεί στον κάδο απορριμμάτων και η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή.

Συγκεκριμένα το σχέδιο προέβλεπε το κλείσιμο 200 εφοριών σε όλη τη χώρα, απολύσεις εφοριακών και την ανάθεση της συλλογής των φορολογικών εσόδων σε υπερκομματικό γενικό γραμματέα με τα απαραίτητα προσόντα. Υπάρχουν φορολογικοί στόχοι σύμφωνα με τους οποίους έως τέλος Ιουνίου που θα περιλαμβάνουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένο αριθμό ολοκληρωμένων ελέγχων-είσπραξης προστίμων σε ομάδες φορολογουμένων.

Επίσης με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι υπηρεσιακής απόδοσης και να αντικαθιστούνται οι διευθυντές που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης.

Όπως είναι φυσικό, προεκλογική περίοδος,το λιγότερο παρατάσσει όποιες προθεσμίες είχαν θεσπιστεί για τους εθνικούς φορολογικούς στόχους.

Δαπάνες

Όσον αφορά τις δαπάνες, ναι μεν το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι υπάρχει συνεχής πρόοδος, όμως όπως αναφέρει η Ναυτεμπορίκη, δεν υπάρχει ένα σαφές πλάνο για το πότε και από πού θα εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 «πλεονάζον προσωπικό», προβλεπόμενη μείωση των μισθών, η αναστολή λειτουργίας ανενεργών ή ζημιογόνων δημοσίων φορέων είναι μερικά ακόμα «καυτά» θέματα για την επόμενη κυβέρνηση.

Υγεία

Η μείωση των δαπανών υγείας και ειδικότερα των χρημάτων που δίνονται για φάρμακα και αναλώσιμα, ο εξ αρχής ελλειμματικός ΕΟΠΥΥ αλλά και η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την εισαγωγή στην ελληνική αγορά φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι τα θέματα στα οποία θα έρθει αμέσως αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση.

Κεφάλαια τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ

Η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα σχέδια ανασυγκρότησης που θα πρέπει να υποβάλουν οι τράπεζες και κυρίως η επόμενη δόση του δανείου που θα περιέχει και τα επόμενα 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αμφίβολο πότε θα γίνουν πράξη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ έχει κατεβάσει αναγκαστικά τα ρολά μέχρις να υπάρξει κυβέρνηση. Στελέχη του ταμείου δηλώνουν έτοιμα να ξεκινούν ένα διαγωνισμό την εβδομάδα με την προϋπόθεση όμως θα υπάρξει κυβέρνηση που θα πρέπει να παίρνει αποφάσεις.

Κλειστά επαγγέλματα

Το πολυπόθητο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων απέχει πολύ ακόμα από την υλοποίηση του. Πρόκειται για επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές.

Οφειλές και περικοπές

Τα προβλήματα ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα αυξανόμενα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων υποδηλώνουν την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ