Σε ευθεία αντιπαράθεση με τους φαρμακοποιούς είναι αποφασισμένη να έρθει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, θεωρώντας ότι για μια ακόμα φορά χρησιμοποιούνται οι ασφαλισμένοι ως μοχλός πίεσης, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές του Δημοσίου και μάλιστα όχι μόνο οι τρέχουσες αλλά και εκείνες των προηγούμενων ετών.
Μετά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά με τον υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα, αρμόδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι τα οφειλόμενα του Μαρτίου, που ανέρχονται στα περίπου 70 εκατ. ευρώ, είναι εξασφαλισμένα, ενώ και οι οφειλές του Απριλίου που φτάνουν στα 210 εκατ. ευρώ απομένει να «λογιστικοποιηθούν» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί ούτε μισό ευρώ, εάν οι φαρμακοποιοί δεν αρχίσουν να προμηθεύουν εκ νέου επί πιστώσει τους ασφαλισμένους με φάρμακα. Όσον αφορά, δε, στα οφειλόμενα των προηγούμενων ετών, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει εξοφλήσει τις οφειλές Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου αλλά δεν μπορεί να ανατρέξει στα προηγούμενα έτη, κάτι που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου.
Πέρα από το οξύ πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει γενικότερο πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων, παρά το ότι έχει προκαταβληθεί η επιχορήγηση του Ιουνίου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι οι προσδοκώμενες, γεγονός που επαναφέρει στο τραπέζι το "καυτό" θέμα των επαρκών εσόδων μέσω είτε της αύξησης εισφορών είτε της μείωσης των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών.