Ωραία, ξέρουμε τον Τσίπρα και τον Σαμαρά. Μήπως ήλθε η ώρα να μάθουμε καλύτερα τον Αλέξη και τον Αντώνη; Τις συνήθειες, τα γούστα, τις «αδυναμίες», τα χόμπι, τους «κώδικες» της ζωής τους... To «iefimerida.gr» αποφασίζει να ...σκάψει και σε αυτό το πεδίο...
Καφές στην Καλλιδρομίου- Μπιφτέκι στην Κηφισιά
Πού συχνάζουν τα τελευταία χρόνια; Πού μπορεί να τους δει κανείς;
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Ο ελεύθερος χρόνος του περιορίστηκε αισθητά αφ' ότου έγινε αρχηγός του Συνασπισμού, αλλά οι προτιμήσεις του παραμένουν δεδομένες. Καφεδάκι στην οδό Καλλιδρομίου, ή στην Πλάκα, ή στο Θησείο. Μπαράκια με έθνικ, τζαζ, ή ροκ μουσική.
Στα μπαρ πίνει λίγο, όπως έχει πει κι ο βουλευτής - τώρα της ΔΗΜΑΡ- Γρηγόρης Ψαριανός, με τον οποίο ο Αλέξης παλιότερα έκανε «clubbing».
Στην πραγματικότητα το «λίγο», για τα μέτρα του... γερού ποτηριού που ακούει στο όνομα «Ψαριανός», σημαίνει απλώς πως ο Αλέξης αποφεύγει να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.
Για να «πετύχεις» κάπου τον Αλέξη, δεν είναι απαραίτητο να συχνάζεις σε καφετέριες και μπαρ των περιοχών που προαναφέρθηκαν. Οι οδηγοί οχημάτων εδώ και πολλά χρόνια μπορούν να τον δουν να κυκλοφορεί ανάμεσά τους, με τη μηχανή του. Αυτή παρέμεινε το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Το πιθανότερο είναι να τον δει κανείς σε επιλεγμένα εστιατόρια και ταβέρνες της Κηφισιάς και του Παγκρατίου. Όπως λένε οι άνθρωποι εστιατορίου της Κηφισιάς, δεν τρώει πολύ, προτιμά το μπιφτέκι, πολλές σαλάτες και αρμυρίκια.
Σε περιπτώσεις «γευμάτων εργασίας», επισκέπτεται και το GB Corner του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
Cesaria Evora και Θ. Παπακωνσταντίνου- Stones και Μπέλλου
Ποιες είναι οι μουσικές τους προτιμήσεις;
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Αγαπά την έθνικ μουσική, η οποία άλλωστε άρχισε να διαδίδεται πολύ στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, δηλαδή την εποχή των εφηβικών- νεανικών χρόνων του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλη «αδυναμία» του είναι η - μακαρίτισσα πλέον- Cesaria Evora. Ακούει επίσης αρκετή «έντεχνη» ελληνική μουσική. Του αρέσει πολύ ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Ενίοτε ακούει και ελληνικό ροκ.
Στο ελληνικό ροκ «κατέφυγε» ο Αλέξης, όταν τον απείλησε με αγωγή ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος: Αντί άλλης δήλωσης, «επιστράτευσε» ως σχόλιο το ρεφρέν ενός πασίγνωστου τραγουδιού του Γιάννη Αγγελάκα: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ».
Παρεμπιπτόντως, ο Αλέξης έχει εξομολογηθεί ένα φόβο που προσπαθεί να ξεπεράσει. Φοβάται τα αεροπλάνα...
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Μεγάλωσε με κλασσικά ροκ ακούσματα κι είχε ιδιαίτερη αγάπη στους Rolling Stones.
Όταν σπούδαζε στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του'70, σχημάτισε ένα νεανικό ροκ συγκρότημα με τον φίλο, συγκάτοικο και παλιό συμμαθητή στο Κολέγιο Αθηνών, Γιώργο Παπανδρέου. Το συγκρότημα ονομαζόταν «Fireplaces» («Τζάκια»). Όνομα συμβατό προς την ιδιότητα αμφοτέρων, ως γόνων γνωστών οικογενειών.
Ο Αντώνης έπαιζε ντραμς κι ο Γιώργος ηλεκτρική κιθάρα. Τότε έκαναν ... γενικώς rock 'n' roll ζωή, σύμφωνη με το πνεύμα της εποχής. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν σε διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.
Κάποτε μάλιστα συνελήφθησαν- στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης, όπου σπούδαζαν. Ο λόγος: μαζί με άλλους ακτιβιστές ξάπλωσαν στον αεροδιάδρομο μιας στρατιωτικής βάσης, για να εμποδίσουν την απογείωση βομβαρδιστικών «B-52»!
Η αγάπη του Αντώνη για τη ροκ μουσική ήταν ένα από τα στοιχεία που τον έφεραν κοντά στην Άννα Βίσση, η οποία τότε, όπως η ίδια διηγείται, άκουγε κατά κόρον «Beatles και Stones». Το «τότε» παραπέμπει στην εποχή πριν από το γάμο της με το Νίκο Καρβέλα (1983). Ο Αντώνης είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Το ειδύλλιο εξελίχθηκε σε σχέση.
«Πολύ γλυκό παιδί, μου έδωσε άλλον αέρα, με βοήθησε να ξεπεράσω την προηγούμενη σχέση μου με τον Νταλάρα, αλλά ήταν και λίγο ζηλιάρης», έχει πει η Βίσση.
Η αγάπη του για τη Σωτηρία Μπέλλου, η οποία τον αποκαλούσε με τρυφερότητα «το παιδί μου», πρόσθεσε και το «Ρ» των ρεμπέτικων δίπλα σε εκείνο του ροκ, στον κατάλογο των μουσικών του γούστων.
Το «iefimerida.gr» θυμάται την εξομολόγηση ενός παλιού ΟΝΝΕΔίτη:
«Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ο συνδυασμός ροκ και ρεμπέτικα ήταν κυρίως η ταυτότητα των αριστερών νέων, με εξαίρεση τους Κνίτες, που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν άκουγαν ροκ, συνήθως το έκαναν ...κρυφά. Κοίτα να δεις που κάπου εκεί κινήθηκαν και τα γούστα του Αντώνη...».
Φυσικά ένας πολιτικός πρέπει να προσαρμόζεται... Το γλέντι του γάμου του, στην Καλαμάτα, τον Μάϊο του 1990, εξελίχθηκε σε ...Φεστιβάλ λαϊκής μουσικής, με τρανταχτά ονόματα όπως η Μαρινέλλα, ο Γιώργος Ζαμπέτας κι ο Μανώλης Μητσιάς. Ο Μητσιάς, μάλιστα, είναι στενός φίλος και κουμπάρος του.
Ο κύριος 5Χ5 - Ο κύριος «βρείτε μου κάποιον να παίξω τένις!»
Από σπορ και άθληση, τι γίνεται;
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Ανέκαθεν λάτρευε το τένις και ήταν εξαιρετικός σε αυτό. Πρωταθλητής εφήβων. Ένας από τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το Άμχερστ ως τόπο των σπουδών του, ήταν ότι εκεί υπήρχαν τα περισσότερα γήπεδα τένις που μπορούσε να βρει κανείς συγκεντρωμένα στην Αμερική.
Φυσικά, ένα τέτοιο αθλητικό χόμπι δεν σου επιτρέπει να βρίσκεις πολύ συχνά παρέα για να το ασκείς. Αυτό το πρόβλημα βίωσε ο Αντώνης, στην Ελλάδα. Αφήστε που η «κλάση» του στο τένις αποθάρρυνε τους πάντες... Να πείθεσαι από τον Αντώνη, να ετοιμάζεσαι, να παίζεις μαζί του και τελικά να μην προλαβαίνεις να μετράς ... χαμένους πόντους; Χαμένος χρόνος...
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Μπάλα. Ποδόσφαιρο. Την εποχή της αλάνας δεν την έχει προλάβει, αλλά μέχρι τα τελευταία χρόνια εξαντλούσε τα χρονικά περιθώρια για να βρεθεί με γνωστούς, φίλους ή συναγωνιστές του σε κάποιο γήπεδο "5Χ5".
Τον ρώτησαν κάποτε, το 2008, οι μαθητές του περιοδικού Schooligans εάν θα οργάνωνε ποτέ ποδοσφαιρικό αγώνα Συνασπισμός -ΚΚΕ. Ο Αλέξης απάντησε γελώντας ότι ένα τέτοιο ματς θα χαρακτηριζόταν από σκληρότητα και πολλές αποβολές.
Ο «κόκκινος βάζελος» - Ο «γαλάζιος γαύρος»
Ποιες είναι οι αγαπημένες τους ομάδες; Ε, αυτό μάλλον δεν περιμένετε το «iefimerida.gr» για να το μάθετε...
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Ολυμπιακός. Ένθερμος, αλλά εν γένει «μετρημένος». Παλιότερα τον έβλεπε κανείς συχνότερα στις κερκίδες των επισήμων, σε ματς των «ερυθρολεύκων» - κυρίως εγχώρια «ντέρμπι», ή αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Αξιοπρόσεκτο γεγονός: Ο – λεκτικός, τουλάχιστον- ενθουσιασμός του για μια αθλητική επιτυχία αποδείχθηκε κάποτε ασυγκράτητος για χάρη, όχι του Ολυμπιακού, αλλά του ΠΑΟΚ.
Ήταν άνοιξη του 1994, όταν η ομάδα μπάσκετ της Θεσσαλονίκης κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κόρατς. Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Αντώνης, ως αρχηγός της «Πολιτικής Άνοιξης» τότε, ανέφερε: «Μόνο Μακεδόνες σαν κι εσάς θα μπορούσαν να το πετύχουν».
Με το μικροσκόπιο χρειαζόταν να ψάξει κανείς για να εντοπίσει Μακεδόνα (ένας ήταν ο Γαλακτερός) σε εκείνη την εξαιρετική ομάδα του ΠΑΟΚ, που είχε ως στυλοβάτες τον Σέρβο Πρέλεβιτς, τον Αμερικανό Γουόλτερ Μπέρι, τον Ελληνο- αμερικανό Τζον Κόρφα.
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Παναθηναϊκός, με ...τακτικότατες παρουσίες στα ματς των «πράσινων», στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Στους Αμπελοκήπους σύχναζε άλλωστε, στη «γειτονιά» του Παναθηναϊκού. Εκτός αυτού, όμως, το «σόι» είχε «πράσινες παραδόσεις».
«Κόκκινο βάζελο» τον αποκαλούσαν χιουμοριστικά συμμαθητές του στο Λύκειο, με το πρώτο χρώμα να αναφέρεται φυσικά στην ιδιότητά του ως μέλους της ΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1991, όταν διασπάστηκε ο έως τότε ενιαίος Συνασπισμός.
Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο «κόκκινος βάζελος» έγινε ... κόκκινο πανί για πολλούς φανατικούς οπαδούς του Παναθηναϊκού, πριν από λίγα χρόνια: Ο λόγος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε στο «τριμερές» σχέδιο του Δήμου Αθήνας, του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού και του ΠΑΟ, το οποίο προέβλεπε ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, μαζί με το γήπεδο που θα κατασκευαζόταν εκεί.
Η σχετική προσφυγή που έκαναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 131 πολίτες, μεταξύ των οποίων και γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αρκετή για να θυμώσουν με τον Αλέξη και τον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί φίλοι του ΠΑΟ. Ο θυμός ... μεγάλωσε και επεκτάθηκε, όταν το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή εναντίον του εμπορικού κέντρου.
Εντός της δικής του οικογένειας, ο «βάζελος» Αλέξης έχει να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της ... ερυθρόλευκης συνιστώσας του σπιτιού!
«Τον μικρό θα τον κάνω Παναθηναϊκό, γιατί τον Παύλο η μητέρα του τον έκανε Ολυμπιακό», προειδοποίησε ο Αλέξης όταν έγινε μπαμπάς για δεύτερη φορά. Με άλλα λόγια, «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», αλλά τουλάχιστον να ... ισοφαρίσει το οικογενειακό σκορ, ο ΠΑΟ...
Ο ποδοσφαιρικός «πλουραλισμός» του «βάζελου» Αλέξη συμπεριλαμβάνει και τη δεδηλωμένη εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Ντέμη Νικολαϊδη. Γνωρίστηκαν σε μπαράκι, στο οποίο ασκούσε καθήκοντα «dj» ο Ψαριανός.
Το σύμφωνο συμβίωσης - Ο γάμος με τους 10.000 προσκεκλημένους
«Να το πάρεις το κορίτσι, να το πάρεις, μην το παιδεύεις...». Ανταποκρίθηκαν αμφότεροι; Ναι, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του.
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Δεν έχει νυμφευθεί τη γυναίκα και μητέρα των παιδιών του, Μπαζιάνα, ή Μπέτι- όπως προτιμά να την προσφωνεί ο ίδιος. Συζούν με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: «Παραδοσιακός» ων, «στεφανώθηκε» τη Γεωργία, στην Πύλο, τον Μάϊο του 1990, ένα μόλις έτος αφ' ότου γνωρίστηκαν. Ο γάμος του -τότε- υπουργού Εξωτερικών ήταν μεγάλο κοσμικό γεγονός.
Την επόμενη ημέρα, στο γλέντι που οργανώθηκε στην Καλαμάτα με ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους Μεσσήνιους, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι! Ανάμεσά τους, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης και οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Έρωτας στη διαδήλωση – πρώτο ραντεβού σε ομιλία του «Ψηλού»
Πώς και πότε γνώρισαν τις γυναίκες της ζωής τους;
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Γνώρισε κι ερωτεύτηκε τη Μπέτι, όταν ήταν και οι δυο μαθητές και μέλη της ΚΝΕ. Αμφότεροι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις της περιόδου 1990-91, που είχαν ως στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση, το οποίο είχε επεξεργαστεί ο τότε υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Την εποχή εκείνη ο Αντώνης ήταν ήδη υπουργός.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Γνώρισε τη Γεωργία, κόρη του επιχειρηματία Άκη Κρητικού, την άνοιξη του 1989 σε κινηματογράφο της Νέας Ερυθραίας.
Ο νεαρός βουλευτής Αντώνης θα μιλούσε εκεί, σε μία εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Έπειτα από την ομιλία, πολλοί και πολλές από το ακροατήριο έσπευσαν για μια χειραψία με τον Αντώνη. Έσπευσε και η ψηλή, μελαχρινή Γεωργία.
«Μόλις την είδα αισθάνθηκα να με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα» εκμυστηρεύτηκε, χρόνια αργότερα, ο νυν αρχηγός της ΝΔ.
Ο Αντώνης τηλεφώνησε στη Γεωργία ένα μήνα αφ' ότου γνωρίστηκαν. «Έκλεισαν» το πρώτο τους ραντεβού για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, που είχε ομιλητή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Πολυκλαδικό και ΕΜΠ- Κολέγιο Αθηνών και ΗΠΑ
Οι σπουδές τους;
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων και στη συνέχεια Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Κολέγιο Αθηνών, οικονομικές σπουδές στο Άμχερστ και μεταπτυχιακές στο Χάρβαντ, στο τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Αν δεν είχε ασχοληθεί με τα οικονομικά, πιθανόν να γινόταν μελισσοκόμος.
Μαρξ και Άνταμ Σμιθ- Κίπλινγκ και Γκαλμπρέιθ
Ποιες προσωπικότητες επηρέασαν τη σκέψη και τους προσανατολισμούς τους;
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Στην εφηβεία του διάβαζε με ενθουσιασμό Κίπλινκ. Συνειδητοποίησε ότι τον γοητεύουν τα οικονομικά, στην Αμερική, παρακολουθώντας – καθηλωμένος- μια διάλεξη του διάσημου νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.
Αξιοπρόσεκτο: Ο άνθρωπος που τον «έστειλε» στην οικονομική επιστήμη, ήταν ένας από τους γνωστότερους «κεϊνσιανιστές». Το σημερινό οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος του Αντώνη θα έκανε τα κόκκαλα του Κέϊνς και του Γκαλμπρέιθ να τρίζουν...
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Έχει κι αυτός τις επιρροές του από θεωρητικούς ... των άλλων. Διότι εκτός από Μαρξ, Λένιν και Έγκελς έχει διαβάσει πολύ Άνταμ Σμιθ, για τον οποίο τονίζει ότι βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες -και επίκαιρες – πολλές σκέψεις του.
Ο Σμιθ ήταν ένας εκ των διανοουμένων που «θεμελίωσαν» την ελευθερία του εμπορίου και τον πρώιμο καπιταλισμό, θεωρείται δε πρόδρομος του σημερινού «νεοφιλελευθερισμού».
Η απλή οικογένεια που φοβόταν - Η διάσημη οικογένεια που στήριζε
Η καταγωγή τους;
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Γόνος διάσημης οικογένειας. Πατέρας του, ο γνωστός καρδιολόγος Κώστας Σαμαράς. Μητέρα του η Ελένη Ζάννα, κόρη του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα. Θείος του, ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας της ΕΡΕ, Γιώργος Σαμαράς.
Παρούσα όμως και η λογοτεχνία: Ο Αντώνης είναι δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα, από το γένος της μητέρας του.
Εξυπακούεται ότι ένα τέτοιο περιβάλλον του εξασφάλιζε στήριξη, γνωριμίες, καλές συμβουλές που απέρρεαν από άφθονη εμπειρία.
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Η απλή, καθημερινή οικογένειά του πάσχιζε να ξεπεράσει τις ανησυχίες που ένιωθε για τις δραστηριότητες του ... ατίθασου γιου, οποίος έγινε μέλος της ΚΝΕ στα 14 χρόνια του. «Δεν τους ρώτησα, δεν τους έπεφτε και λόγος», διηγείται ο ίδιος.
Ένα βράδυ ο πιτσιρικάς Αλέξης άργησε πολύ να επιστρέψει σπίτι, διότι είχε πάει για αφισοκόλληση. Οι γονείς το φοβήθηκαν ότι είχε μπλέξει με ναρκωτικά...
Τι είχες πει Ντόρα; Τι είχες πει Γιώργο;
Ποιοι διάσημοι «έπεσαν έξω», στις προβλέψεις τους; Το «iefimerida.gr» θυμάται:
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ: Θα είχε κάθε λόγο να πειράξει τον Γιώργο Παπανδρέου. Κάποτε στην Αμερική, ο Αντώνης είπε στο Γιώργο: «Πάμε στοίχημα ότι εμείς οι δυο θα βρεθούμε κάποτε στη Βουλή;». Η απάντηση του Γιώργου ήταν: «Σιγά μην ασχοληθώ εγώ με την πολιτική...».
Η πρόβλεψη βεβαίως αφορούσε τον ίδιο τον ερωτηθέντα. Αν ο Αντώνης γίνει πρωθυπουργός, θα μπορεί να επαίρεται ότι διέψευσε τον Κ. Μητσοτάκη. Κάποτε, μιλώντας στο Mega, ο Επίτιμος προέβλεψε ότι ο Αντώνης δεν πρόκειται να καθίσει σε πρωθυπουργικό θώκο.
Ο ΑΛΕΞΗΣ: Έχει κάθε λόγο να θυμίζει στη Ντόρα Μπακογιάννη, όσα εκείνη είχε πει για τον ίδιο. Ο Αλέκος Αλαβάνος είχε μόλις επιλέξει τον Αλέξη ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθήνας και εκείνη ειρωνεύτηκε: «Πώς τον είπες τον μικρό; Τσίπρα; Καλά, αυτόν βάζεις να τα τα βάλει μαζί μου;».
ΥΓ: Ο Αντώνης είναι μεγαλύτερος του Αλέξη κατά 23 χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες.