Βρέθηκαν τα 30 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την αγορά των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών ή ανίατων παθήσεων. Μόνο που τα χρήματα αυτά καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα, μέχρι και τη σύγκληση της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ύστερα από συμφωνία του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται πλέον κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών (μέσω του ΕΟΠΥΥ).
Με δεδομένο όμως ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του συστήματος υγείας για τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών είναι περίπου 17 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο έναν μήνα.
«Η χώρα είναι σε χρεοκοπία, η χώρα είναι στον άσσο και βρίσκεται δύο μήνες σε προεκλογική εκστρατεία» κατήγγειλε σήμερα το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ρίχνοντας ευθύνες στα κόμματα που κρατούν τη χώρα σε προεκλογική αστάθεια και δεν επιτρέπουν την κανονική ροή χρηματοδότησης.
Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Οικονομίας, κκ. Χρήστος Κίττας και Γιώργος Ζαννιάς, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο πεδίο της υγείας προκειμένου να αποτρέψουν μοιραίες επιπτώσεις της κρίσης στους Έλληνες ασθενείς.
Σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκληθεί νέα σύσκεψη με θέμα τα ποσά που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία είναι εφικτό να καταβληθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σε εργαζόμενους ιατρούς φυσικοθεραπευτές και νοσοκομεία.
«Έχουμε έναν άρρωστο και ο άρρωστος είναι η οικονομία της χώρας μας. Εδώ καλούνται οι γιατροί, οι γιατροί είναι τα κόμματα. Άλλος προτείνει χημειοθεραπεία, άλλος προτείνει χειρουργική επέμβαση. Εμείς είμαστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι νοσοκόμες, θεραπεύουμε και τον κρατάμε στη ζωή... Με ποια τακτική θα χειρουργηθεί θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός που είναι αυτή την στιγμή ο ασθενής. Εάν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συμφωνήσουν οι γιατροί γιατί ο άρρωστος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ...», προειδοποίησε ο Χρήστος Κίττας, υπηρεσιακός υπουργός υγείας, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ANT1.
Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή του ANT1, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι τα προβλήματα προκαλούνται από την στάση «ορισμένων εταιρειών όπως η ελβετική Roche που απαιτούν να πληρώνονται μετρητοίς» και συμπλήρωσε: «Επίσης σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στέλνουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία να πάρουν το φάρμακό τους και να επιστρέψουν να κάνουν την θεραπεία».