Η τραπεζική κρίση στην Ισπανία αναγκάζει σήμερα τους 7 υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7) να κάνουν τηλεδιάσκεψη και να αναζητήσουν άμεση λύση.
«Οι αγορές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη στην Ευρώπη και θα εξαλείψουν τον κίνδυνο η κρίση να βαθύνει. Άρα προφανώς πιστεύουμε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση αφού η τραπεζική κρίση της Ισπανίας και οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα ανησυχούν πλέον τις ισχυρές χώρες του πλανήτη.
Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης --κάτι μάλλον ασύνηθες-- έγινε ενώ η Γερμανία έκανε σαφές πως είναι χρέος της Ισπανίας να αποφασίσει εάν χρειάζεται έκτακτο διεθνή δανεισμό και ένταξή της σε Μνημόνιο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο κεντροδεξιός συνασπισμός της ανέφεραν ότι «είναι διαθέσιμα όλα τα θεσμικά όργανα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τραπεζών στην ευρωζώνη». Ωστόσο η Μέρκελ φέρεται ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ικανοποιήσουν το ισπανικό αίτημα να επιτρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία να δανείσουν απευθείας στις ισπανικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Πηγή της G7 είπε ανώνυμα λόγω της λεπτής φύσης του θέματος ότι υπάρχουν φόβοι περί μείζονος τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία, που θα έχει συνέπειες πέραν της ΕΕ. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έφθασε το 6,6% για τα 10ετή της ομόλογα, με το σπρεντ να σπάει το ιστορικό.
Αύριο συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος των επιτοκίων και της αγοράς ομολόγων που θα ακολουθήσει.