Ως το τέλος του 2012 οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν φόρμουλα που θα αποσοβήσει την κρίση και δεν θα επιτρέψει στην οικονομική κατάρρευση του Νότου να «επιμολύνει» ολόκληρη την ευρωζώνη και να πλήξει τις χώρες του Βορρά.
Στις 29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο πλεύσης με στόχο την δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης αφού ο κίνδυνος περαιτέρω εξασθένισης του ευρώ είναι πλέον ορατός. Η κρίση στην Ελλάδα, στην Ισπανία και τώρα στην Κύπρο χτύπησαν καμπανάκι στις Βρυξέλλες που επιχειρούν τώρα να διαμορφώσουν ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πρώτης σοβαρής θύελλας που γνωρίζει το ευρώ από τη γέννησή του.
Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Velt οι ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται σχέδιο που θα προβλέπει πρόληψη της οικονομικής κρίσης και αντιμετώπισής της :
τραπεζική ένωση (ευρωπαική και όχι εθνική εποπτεία των τραπεζών)
πολιτική ένωση με κοινή φορολογική πολιτική
Ωστόσο η Ευρώπη παλινωδεί και καθυστερεί στη λή ψη αποφάσεων. Το σχέδιο αυτό προσκρούει στις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν επιθυμεί να αναλάβει όλα τα χρέη των υπερχρεωμένων χωρών και να εκδόσει ευρωομόλογο. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε χθες ότι το ευρωομόλογο δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν περάσουν πολλά χρόνια και πριν επιβληθεί μια κοινή δημοσιονομική πολιτική για συγκράτηση των ελλειμμάτων στις απείθαρχες χώρες.
Η Γαλλία είναι πιο κοντά στην ανεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα χρέους. Ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί τάχθηκε χθες, από κοινού με τον επίτροπο Ολι Ρεν υπέρ της τραπεζικής ένωσης.
Θετικά αρχίζει να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο τραπεζικής ένωσης και η γερμανίδα καγκελάριος. Σε χθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο η κυρία Μέρκελ έδειξε να κάμπτει τις αντιστάσεις της όχι όμως βραχυπρόθεσμα. «Θα συζητήσουμε σε ποιό βαθμό θα πρέπει να θέσουμε υπό ειδική ευρωπαική εποπτεία τις τράπεζες που μπορούν να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο» είπε στις δηλώσεις της πριν από τη συνάντηση.