Εκδοτικό οίκο άνοιξαν Έλληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από μισό αιώνα από την τελευταία φορά που η ελληνική κοινότητα εξέδωσε βιβλίο στην Τουρκία.
«Θα εκδίδουμε βιβλία στα τουρκικά και τα ελληνικά, αλλά τα περισσότερα θα είναι στα τουρκικά. Θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε ελληνικές μεταφράσεις από πρώτο χέρι» ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Χάρης Ρήγας, ένας εκ των εκδοτών του εκδοτικού οίκου «Ιστός».
Οι Έλληνες της Πόλης εξέδιδαν βιβλία, αλλά σταμάτησαν το 1960 όταν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επλήγησαν λόγω του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσαν οι εκδότες στην εφημερίδα.
«Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία τότε, ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκε και το ίδιο συνέβη στην πολιτιστική και κοινωνική τους ζωή εδώ» επεσήμανε ο κ. Ρήγας σημειώνοντας πως «το τελευταίο βιβλίο εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη πριν από 50 χρόνια. Το πρώτο βιβλίο που θα εκδώσουμε είναι για το Φανάρι, το Ελληνικό Πατριαρχείο, του Δοσίεθου Αναγνωστόπουλου, που αναφέρεται στο τραύμα των Ελλήνων μεταναστών που πήγαν στην Ελλάδα, λόγω των πολιτικών εντάσεων».
Ο κ. Ρήγας επεσήμανε επίσης πως θα υπάρξει συνεργασία και με εκδοτικούς οίκους Αρμενίων. «Από την μια πλευρά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό, από την άλλη θα έχουμε προβλήματα μετάφρασης και διόρθωσης και φυσικά οικονομικές δυσκολίες, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω» κατέληξε.