Μπορεί να δείχνει απίστευτο αλλά οι βάρκες αρμενίζουν σε ροζ νερά καθημερινά ή τουλάχιστον όσο βγαίνει καυτός ο ήλιος πάνω από τη Ρέντμπα... Τις υπόλοιπες ώρες τα νερά φαίνονται απλώς κόκκινα σαν το αίμα.
Τετράγωνα ακραιόφιλα βακτήρια (Dunaliella salina) που αναπτύσσονται στη λίμνη Ρέντμπα της Σενεγάλης παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία προκειμένου να αντέξουν την υψηλή συγκέντρωση αλατιού και η πυκνότητά τους είναι τόσο μεγάλη ώστε από ψηλά τα νερά να φαίνονται ροζ και από χαμηλά κατακόκκινα!
Το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό καθώς τριγύρω από τα φραουλένια ύδατα η δεσπόζει η αφρικανική βλάστηση και οι χρυσοί αμμόλοφοι της Σενεγάλης. Είναι άλλωστε αυτός ο λόγος που η τοποθεσία προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες (για πολλά χρόνια μάλιστα εκεί γινόταν ο τερματισμός του Ράλι Ντακάρ) ενώ αποτελεί και παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Τα νερά παρουσιάζουν 40% περιεκτικότητα σε αλάτι και δεκάδες άνθρωποι δουλεύουν καθημερινά για την συγκομιδή ορυκτών ενώ οι τουρίστες συρρέουν για να κολυμπήσουν σε νερά με την μεγαλύτερη ίσως άνωση στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην αποκτήσουν εγκαύματα ωστόσο είναι να έχουν αλείψει το κορμί τους με αγνό βούτυρο καριτέ!
«Τα βακτήρια παράγουν μια κόκκινη χρωστική ουσία που απορροφά και χρησιμοποιεί την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να δημιουργήσει περισσότερη ενέργεια, μετατρέποντας το νερό ροζ. Δεν είναι επικίνδυνα τα νερά αλλά καλό είναι να προσέξουν όσοι θέλουν να κολυμπήσουν», συμβουλεύει ο Μπερνάρντ Ολιβιέ, επικεφαλής της ομάδας μικροβιολόγων που συλλέγουν καθημερινά δείγματα από το νερό της λίμνης.