H Κύπρος, από «Κατάρ της Μεσογείου», ένα βήμα πριν το Μνημόνιο - iefimerida.gr

H Κύπρος, από «Κατάρ της Μεσογείου», ένα βήμα πριν το Μνημόνιο

H Κύπρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μήνα πριν αναλάβει την προεδρεία της Ε.Ε. η Κύπρος βρίσκεται αιφνιδίως σε οικονομική και πολιτική κρίση. Ξέραμε ότι το φυσικό αέριο και το -πιθανό- πετρέλαιο την καθιστούν παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο και λύνουν όλα τα οικονομικά της προβλήματα. Τι έγινε και το νησί βρίσκεται μια ανάσα πριν το δημοσιονομικό σύμφωνο, ακολουθώντας τα βήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας;

Ο πρόεδρος της χώρας Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε την Παρασκευή πως δεν είναι δεδομένο ότι η Κύπρος θα εισέλθει στο EFSF, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.

Οι δηλώσεις του Προέδρου προκάλεσαν πόλεμο ανακοινώσεων από την αντιπολίτευση.

«Επί ημερών του η ανεργία έχει τριπλασιαστεί, η ύφεση βαθαίνει και η Κύπρος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Χριστόφιας βλέπει τη δικαίωση της πολιτικής του» αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

«Ο πρόεδρος Χριστόφιας παρουσιάστηκε ως ένας Πρόεδρος που αδυνατεί να κυβερνήσει, δεν θέλει να λάβει αποφάσεις και απλώς περιμένει την ολοκλήρωση της θητείας του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση στις πιο κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Πρόσθεσε πως κυβέρνηση και ΑΚΕΛ οχυρώθηκαν πίσω από τα δόγματα και τις ιδεοληψίες τους και δεν θέλουν ούτε μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο και απλώς μετρούν το χρόνο, μέχρι να παραδώσουν την εξουσία.

Η Κύπρος πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να βρει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου. Προς το παρόν, η Κύπρος δανείζεται από τη Ρωσία και έχει απορρίψει την ευρωπαική βοήθεια.

Η Μεγαλόνησος παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες ως σημαντικό ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης, ενώ παράλληλα, λόγω και της γεωγραφικής θέσης του νησιού, φερόταν ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου για τα πετρελαιοειδή της περιοχής

Το φυσικό αέριο αναμένεται να φθάσει στο νησί το 2015, ενώ επόμενο βήμα αποτελεί η έρευνα για πετρέλαιο, γεγονός που θα επιφέρει άμεσα οφέλη στην οικονομία.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι «είμαστε εδώ που αναγεννιέται η ελπίδα για την Κύπρο και τον λαό μας, βλέπουμε μπροστά», προσθέτοντας ότι «εδώ σχεδιάζεται να γίνει ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο, το οποίο μας βάζει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, της περιοχής, αλλά και διεθνώς»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ