Μνημόνιο 2 με συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ενέχυρο τα "ασημικά" μας - iefimerida.gr

Μνημόνιο 2 με συναίνεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ενέχυρο τα "ασημικά" μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά με πολύ σκληρούς όρους, όπως η υποθήκευση εθνικού πλούτου, μελετά η Τρόικα, μετά τη διαπίστωση ότι η χώρα μας πολύ δύσκολα θα βγει στις αγορές το 2012. Παράλληλα οι Βρυξέλες πιέζουν για συναίνεση της ΝΔ στην εφαρμογή των μεταρυθμίσεων και των μέτρων στο πρότυπο της Πορτογαλίας.

Όπως εκμυστηρεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε υπουργούς τους οποίους ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα στη μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου, η Ε.Ε. – και ειδικά η Γερμανία – πιέζει ασφυκτικά για ένα νέο Μνημόνιο και για εσωτερική συναίνεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε χθες σε αρκετούς υπουργούς οι τομείς των οποίων έχουν σχέση με την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, προκειμένου να τους ενημερώσει. Σ' αυτές τις επαφές, κατέστησε σαφές ότι τα πράγματα για τη χώρα μας "είναι πολύ δύσκολα" και ότι βρισκόμαστε "στη χειρότερη στιγμή" καθώς υπάρχει έντονο "έλλειμμα εμπιστοσύνης" των πιστωτών μας απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο υπ. Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι υπάρχει "διγλωσσία" μεταξύ των ευρωπαίων και αποκάλυψε ότι ειδικά η Γερμανία επιδιώκει να μας βάλει σε ένα νέο πρόσθετο, τριετές πρόγραμμα σταθερότητας. Παράλληλα, όπως είπε, στη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο φάνηκε πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια τόσο για την αναποτελεσματικότητα υπουργών της κυβέρνησης όσο και για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους υπουργούς η τρόικα θέλει να οδηγηθούμε σε μια συναίνεση τύπου Πορτογαλίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση επιθυμούν να συγκροτηθεί ένα εσωτερικό μέτωπο (κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αλλά και ενιαία αντίληψη μεταξύ υπουργών) που θα διέπεται από ένα μίνιμουμ επίπεδο συναίνεσης ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι όροι του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Στις αιτιάσεις αυτές, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε λέγοντας πως δεν συμβάλλει στη συναίνεση ο Α. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία". Οι συνομιλητές του διαβεβαίωσαν τότε πως θα υπάρξει παρέμβαση της τρόικα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) το οποίο θα αναλάβει να στείλει το "μήνυμα" στον κ. Σαμαρά να χαμηλώσει τους τόνους.
Κάποιοι εκ των υπουργών με τους οποίους συνομίλησε ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασαν την διαφωνία τους με τους χειρισμούς μυστικοπάθειας του οικονομικού επιτελείου, αλλά και τους φόβους τους για το "άνοιγμα" των αγορών σήμερα μετά την ασύστολη φημολογία που πυροδότησε το δημοσίευμα του Der Spiegel.
Σήμερα στις 12 ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών και άλλων υπουργών στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και η πορεία του μεσοπρόθεσμου ενόψει και της έλευσης της τρόικα.
Ωστόσο στο κυβερνών κόμμα διατυπώνονται φόβοι ότι τα ανταλλάγματα που ζητούν οι πιστωτές μας θα είναι τόσο σκληρά που είναι αμφίβολο εάν θα συγκεντρώσουν τη συναίνεση. Μάλιστα αρκετοί εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο πλέον βουλευτές να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο (στο οποίο θα αποτυπώνονται οι όροι αυτοί) ή το "Μνημόνιο νούμερο δύο" που θέλει να επιβάλει η τρόικα. Ως εκ τούτου, το σενάριο να οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες είναι πλέον σε εκείνα που εξετάζει το μέγαρο Μαξίμου...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ