Ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε χτες υπέρ της αναθεώρησης του Μνημονίου, προτείνοντας ως ικανότερο για να αναλάβει τη δύσκολη διαπραγμάτευση, τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη. Ποιος είναι όμως ο κ. Πισσαρίδης και ποιες είναι οι απόψεις του;
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Κύπριος οικονομολόγος και τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ντ. Μόρτενσεν και Π. Ντάιαμοντ για τη συνεισφορά του στη μακροοικονομία.
Κατέχει την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στο London School of Economics και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου υπηρετεί από το 1976.
Ο νομπελίστας έχει ταχθεί υπέρ των απολύσεων στο ελληνικό δημόσιο και έχει επισημάνει την ανάγκη «η δημόσια υπηρεσία να εργάζεται και απογεύματα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού». «Ο δημόσιος τομέας είναι εκεί για να εξυπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και όχι το αντίθετο», είπε ο κ. Πισσαρίδης.
Ο κ. Πισσαρίδης εμφανίζεται συχνά στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και πάει πίσω στη δραχμή, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα είναι μεγάλο λάθος» γιατί, όπως είπε, «η Αθήνα θα παραδεχτεί μια ήττα σε έναν αγώνα που την ενώνει με την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο 62χρονος κυπριακής καταγωγής οικονομολόγος, κάτοχος της έδρας Οικονομικών Σπουδών Νόρμαν Σόσνοου στο London School of Economics και οι δύο Αμερικανοί συνάδελφοί του βραβεύθηκαν σε αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάλυση των αγορών σε σχέση με τις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης.
Η θεωρία του κ. Πισσαρίδη υποστηρίζει ότι όσο πιο εντατικά αναζητούν εργασία οι άνεργοι, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις είναι πιθανό να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα είναι πιο εύκολο να καλυφθούν. Η έρευνά του έχει αποδείξει ότι η ταχύτερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας αυξάνει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας τελικά στη μείωση της ανεργίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποτελεσματικότητα της ανώτερης εκπαίδευσης.