Ρομποτικό «ψάρι» που κατασκεύασαν Ευρωπαίοι επιστήμονες για τη βελτίωση της παρακολούθησης της θαλάσσιας ρύπανσης μεταφέρθηκε από το εργαστήριο στη θάλασσα, στο ισπανικό λιμάνι Χιχόν.
Οι επιστήμονες βασίζονται στο νεο τεχνολογικό εύρημα, προκειμένου να μειώσουν το χρόνο εντοπισμού ρυπαντών από εβδομάδες σε δευτερόλεπτα. To ρομποτ- ψάρι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από λιμενικές Αρχές, εταιρείες διαχείρισης υδάτων, ενυδρεία και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την ποιότητα των υδατικών πόρων, ενω θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο σε εργασίες καθαρισμού πετρελαιοκηλίδων, στην υποβρύχια προστασία, την παρακολούθηση των δυτών, αλλά και σε επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης στη θάλασσα.
Το ψάρι έχει μήκος 1,5 μέτρο και το κόστος του πλησιάζει τα 25.000 Ευρώ, ενω η ανάπτυξή του χρηματοδοτήθηκε εν μέρει απο την ΕΕ. Στη θάλασσα κινείται ως πραγματικό ψάρι και είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες εντοπισμού ρυπαντών που διαρρέουν από πλοία ή υποθαλάσσιους αγωγούς.
«Οι αισθητήρες χημικών ουσιών επιτρέπουν την άμεση ανάλυση, στο σημείο της ρύπανσης, αντί για τη συλλογή δειγμάτων και την εν συνεχεία μεταφορά τους στο εργαστήριο» σημειώνει στο Ρόϊτερς ο Λουκ Σπέλερ, επιστήμονας της βρετανικής BMT Group που ηγήθηκε της έρευνας.
Τα ψάρια μπορούν να αποφεύγουν εμπόδια, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να χαρτογραφούν την πορεία τους ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στη βάση τους μετά το πέρας των 8 ωρών που θα εξαντληθεί η μπαταρία τους.