Ανησυχίες Σημίτη για αναδιάρθρωση και "κανόνα Μέρκελ" - iefimerida.gr

Ανησυχίες Σημίτη για αναδιάρθρωση και "κανόνα Μέρκελ"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Τα γεγονότατα φωνάζουν απο μακριά ότι θα οδηγηθούμε αργά ή γρήγορα σε αναδιάρθρωση με πρωτοβουλία των Γερμανών" εκτιμά στις ιδιωτικές του συνομιλίες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εμμένει στην άποψή του ότι "η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις τώρα για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους". Για να τεκμηριώσει μάλιστα την άποψή του, καταθέτει στους συνομιλητές του που τον επισκέπτονται στο γραφείο του στην Ακαδημίας 35 μία νέα πληροφορία.

Ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου που θα εξειδικευθούν "υπό μορφήν εκτελεστικού διατάγματος" οι πρόσφατες αποφάσεις για το EFSF, να επιτύχει την θέσπιση ενός νέου κανόνα.

Οι αποφάσεις για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους των κρατών που εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο νέο Ταμείο Σταθερότητας να λαμβάνονται απο τις Συνόδους Κορυφής με απλή πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία!

Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί θα έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης και θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς αναδιαρθρώσεις στο μέλλον, προκειμένου να δίνουν το πράσινο φώς για τη χορήγηση δανείων σε χώρες που είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση. Σημαίνει επίσης ότι τα κράτη θα έχουν προτεραιότητα για την εξόφληση δανείων έναντι ιδιωτών, απολαμβάνοντας καθεστώς προνομιακού πιστωτή.

Για να εκβιάσει μάλιστα την απόφαση αυτή η Μέρκελ έχει παγώσει την έγκριση της τοποθέτησης του Ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι στην θέση του Ζάν Κλωντ Τρισέ.

Η εξειδίκευση των όρων της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου θα δημιουργήσουν νέα δυσμενή δεδομένα κατά τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος μετέβη πρόσφατα στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στις εργασίες της Ομάδας Σπινέλι, μιάς ομάδας ευρωπαίων σοφών που παρακολουθούν εκ του σύννεγγυς τις εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο.

Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει ότι η Ελλάδα θα μπεί , όπως πάνε τα πράγματα,σε μία διαδοχική διαδικασία επιμηκύνσεων του χρέους και διερωτάται αν πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε "μια και έξω" για να μπορέσει η χώρα να πάρει ανάσα.

Το βασικό σενάριο περιέχεται σε προτάσεις ινστιτούτων οικονομικών μελετών των Βρυξελλών και βρίσκει σύμφωνο τον κύριο Σημίτη.Π ροβλέπει επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους κατά τριάντα χρόνια, μείωση επιτοκίων κατά 4% και κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 30%.

Οι άλλες δύο προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι αλλά δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα παρά μόνον θα μεταθέσουν την επίλυση του στο μέλλον, με δυσμενέστερες συνέπειες για τη χώρα είναι

-επιμήκυνση χωρίς κούρεμα (σκέτη)

-ήπια επιμήκυνση με κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 10%.

Αν τις επιλεξουμε , ίσως και να μην αποφύγουμε κούρεμα των ομολόγων κατά 50% στο μέλλον, εκτιμάται.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει την έκπληξή του τόσο για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση όσο και για το γεγονός ότι δεν έχει ορίσει κάποιο πρόσωπο κύρους ως σύνδεσμο με τους Ευρωπαίους για να συζητά στα παρασκήνιο υπό συνθήκες εμπιστευτικότητας το κρίσιμο αυτό θέμα.

Του προξένησε, δε, εντύπωση ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης έχει τεθεί σχεδόν δημόσια απο την ίδια την κυβέρνηση σε συνεδριάσεις του Εcofin απο τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομίας.

"Δεν συζητάμε με την Ευρώπη όσο θα έπρεπε" παρατηρεί στις ιδιωτικές του συνομιλίες ο κ.Σημίτης ο οποίος θεωρεί ότι δεν έχουν δημιουργηθεί συνθήκες εμπιστευτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαικών καθώς η δική μας κοιτά όλο και περισσότερο στην άλλη πλευρά του ατλαντικού για την επίλυση των προβλημάτων της.

Και τούτο διότι η ηγεσία της κυβέρνησης φαίνεται ότι θεωρεί τους Ευρωπαίους "υποδεέστερους" σε σημασία για την ικανοποίηση των επιδιώξεων μας σε σύγκριση με τους ισχυρούς, χωρίς αμφιβολία, υπερατλαντικούς συμμάχους μας.

Όσον αφορά το εσωτερικό, ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τα προβλήματα συντονισμού που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου και θεωρεί ότι όσα πρότεινε ο Βρεττανός καθηγητής Φεδερστόουν για το μοντέλο διοίκησης της κυβέρνησης είναι αντιγραφή της βρετανικής πραγματικότητας που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ελληνική νοοτροπία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ