Πρόκειται ίσως για μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πολιτείες του τότε γνωστού κόσμου και παρά τα σημαντικά ευρήματα που έχουν βγει στο φως για τη Μυκηναϊκή εποχή, το πιο πιθανό είναι ότι τα σημαντικότερα βρίσκονται ακόμα θαμμένα κάτω από την πόλη της Θήβας.
Μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν οι νέες ανασκαφές υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον έφορο και δόκτορα Βασίλη Αρβανιτόπουλο, ο οποίος με δηλώσεις του στην φημεριδα «Βήμα της Κυριακής» εξηγεί γιατί παρά τα εντυπωσιακά ευρήματα για την αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη πολιτεία του 14ου και 13ου αιώνα π.Χ, οι μεγάλες αποκαλύψεις που ενδεχομένως θα ρίξουν φως στην πραγματική θέση της Θήβας στον Μυκηναϊκό κόσμο, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Στο κέντρο της σημερινής Θήβας, σε απαλλοτριωμένο οικόπεδο της οδού Αντιγόνης, ο αρχαιολόγος πιστεύει ότι μπορεί να εντοπισθεί το αρχείο του ανακτόρου.
Το ανάκτορο της Θήβας, περιλάμβανε στην υπηρεσία του 8.000-10.000 άτομα, ανώτερους αξιωματούχους, λειτουργούς, στρατιώτες, ιερατείο, τεχνίτες, ναύτες, αγροκτηνοτρόφοι και ένα ευρύτερο προσωπικό αντρών και γυναικών.
Και έπειτα, υπήρξε στα αλήθεια ο μυθικός βασιλιάς Κάδμος; Ήταν δικό του το παλάτι; Καταστράφηκε όντως από τους «επιγόνους»; Αυτοί και άλλοι μύθοι περιμένουν την αποκάλυψη τους τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια μετά.