Η στιγμή που η Αφροδίτη περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο είναι σημαντική για τους αστρονόμους αφού έχουν από μία εώς καμία πιθανότητα στη ζωή τους να την παρατηρήσουν. Επομένως το διήμερο 5 και 6 Ιουνίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς καθώς η Αφροδίτη θα κάνει τη... βόλτα της ανάμεσα σε Ηλιο και Γη!
Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η Αφροδίτη θα αρχίσει να περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε θα γίνει ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που κινείται σε ένα ταξίδι 6,5 ωρών πάνω στον διάπυρο ηλιακό δίσκο. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η στιμγή που τα τρία αυτά σώματα θα ευθυγραμμιστούν.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους αστρονόμους. Για παράδειγμα την τελευταία φορά που η Αφροδίτη πέρασε ανάμεσα σε Γη και Ηλιο κατέστη δυνατό να υπολογιστεί με ακρίβεια η απόσταση Γης - Ηλιου.
Από τότε που ο γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο το 17ο αιώνα έχουν καταγραφεί μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης.
Οι επιστήμονες κατάλαβαν από νωρίς ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης - Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Για το λόγο αυτό Βρετανία και Γαλλία έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.
Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου, η πρώτη φάση της διάβασης θα γίνει ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.
Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία θα μπορέσουν να δουν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα της 6ης Ιουνίου.
Οι μόνες περιοχές από τις οποίες η διάβαση θα είναι ορατή σε όλη τη διάρκειά του θα είναι η ανατολική Ασία και ο Δυτικός Ειρηνικός.