Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Ιουνίου έδωσε μία πρώτη γεύση για το πως έχει διαμορφωθεί πλέον το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα. Πλέον δύο εβδομάδες πριν από τη νέα προσφυγή στις κάλπες τα κόμματα έχουν ξεκινήσει τις εξαγγελίες για παροχές της επόμενης ημέρας.
Σε δημοσίευμα τους σήμερα τα Νέα αναφέρουν τα σημεία σύγκλισεις, αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν στα κυβερνητικά προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του κ.Τσίπρα φαινεται να είναι το πιο γενναιόδωρο, τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία αδειάζουν, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ και κ.Βενιζέλος δείχνουν να είναι πιο συγκρατημένοι. Από την άλλη η ΝΔ και ο κ.Σαμαράς ρίχνουν το βάρος στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς κάνουν λόγω για άμεσες αποκρατικοποιήσεις και πέρα των προβλέψεων της δανεικής σύμβασης,προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να μην ληφθούν νέα μέτρα για περικοπές μισθών και συντάξεων. Μάλιστα ο αρχηγό της ΝΔ ξεκαθαρίζει συνεχώς πως θα μπει τέλος στις οριζόντιες περικοπές και θα ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων. Παράλληλα κάνει άνοιγμα στους ανέργους τονίζοντας πως το επίδομα ανεργίας θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο, ενώ θα δοθεί και έκτακτο επίδομα ανεργείας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και καταστηματάρχες.
Την ίδια ώρα ο κ.Σαμαράς κρατά και πάλι ψηλά τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης ώστε να μην ληφθούν νέοι φόροι, να μην γίνουν περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να μην πέσουν άλλο οι μισθοί, αλλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα.
Στο ζήτημα της φορολόγησης η ΝΔ υποστηρίζει πως θα προχωρήσει σταδιακά στην αύξηση του αφορολόγητου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ και μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων τότε το αφορολόγητο θα ανέβει στα 10.000 ευρώ. Παράλληλα θα αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα με ένα νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ. Επιπλέον θα μειώσει τον ΦΠΑ άμεσα, όπως στην εστίαση από 23% θα γίνει 9%, και σταδιακή μείωση στα υπόλοιπα από 23% σε 19% και από 13% ΣΕ 9%. Τέλος θα προχωρήσει σε ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
Τέλος σε ότι αφορά τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών στις τράπεζες ο κ.Σαμαράς προτείνει η μινιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος και αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας προτείνουν την επιστροφή στο κράτος, το άμεσο πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και σταδιακή επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης. (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, μέσα μεταφοράς, κλπ).
Επιπλέον ο κ.Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως ο κατώτατος μισθός θα είναι τα 750 ευρώ, καθώς θα καταργήσει αμέσως την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε των κατώτατο μισθό κατά 22%. Παράλληλα το επίδομα ανεργία θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο, ενώ θα παγώσουν άμεσα οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως η πρώτου κίνηση ως κυβέρνηση θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων. Αμέσως μετά θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης με στόχο να διεκδικήσει τη δραστική μείωση του χρέους και την αναστολή πληρωμών των τόκων μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνει ολική ή μερική διαγραφή των δανεικών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και την εθνικοποίηση των τραπεζών ώστε να τεθούν υπό δημόσιο, κοινωνικό και διαφανή έλεγχο.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως όλες οι ειδικές επιβαρύνσεις και τα χαράτσια για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους θα καταργηθούν.
Στο ΠΑΣΟΚ τώρα ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει ανάπτυξη με διαφάνεια, ώστε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις με διαφανείς και αναπτυξιακούς όρους.
Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνει καμία επιπλέον οριζόντια περικοπή σε μισθούς και συντάξεις και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η συλλογική αυτονομία θα λειτουργήσουν βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.
Σε ότι αφορά τη δανεική σύμβαση ο κ.Βενιζέλος υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνει μί οργανωμένη αναθεώρηση των όρων της , χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά και η εκταμίευση των δόσεων. Θα πρέπει να παραταθεί η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να γίνει πιο ήπια.
Επιπλέον τονίζει πως σταδιακά θα πρέπει να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, να ενσωματωθεί το ενιαίο τέλος ακινήτων στο νέο προοδευτικό φόρο ακινήτων και να μην εισπράττεται από την ΔΕΗ. Να μειωθεί ο ΦΠΑ και φυσικά δεν θα μπουν και νέοι φόροι.
Για τις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη διευθέτηση των στεγαστικών και των επαγγελματικών δανείων ώστε η δόση να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, αλλά και την καθιέρωση ατομικού ορίου στα 1.500 ευρώ και οικογενειακού στα 2.000 ευρώ, κατω από το οποίο δεν θα επιτρέπονται οι κατασχέσεις.