Το «ναι» των Ιρλανδών κατάφερε να συγκεντρώσει το 60,3% των ψήφων, ενώ το «όχι» στο σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας έφτασε το 39,7%.
Tυχόν απόρριψη του συμφώνου, θα απαγόρευε στο Δουβλίνο τη μελλοντική άντληση δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κεφάλαια αυτά πιθανότατα θα ήταν απαραίτητα, δεδομένου ότι τα 85 δισεκατομμύρια που δόθηκαν στη χώρα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης αναμένεται να εξαντληθούν έως τις αρχές του 2013.
«Υπήρξαν πολλοί που ήταν δυστυχείς που ψήφισαν «ναι» και ακόμα περισσότερο δυστυχείς που ψήφισαν «όχι», παραδέχθηκε χθες η υπουργός Κοινωνικής Προστασίας Τζόαν Μπέρτον, η οποία έκανε εκστρατεία υπέρ του "ναι" με το μείζων κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Εργατικούς, το Fine Gael.
Η υπουργός πρόσθεσε, «το μήνυμα προς εμάς ως κυβέρνηση είναι ότι χρειάζεται να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με την Ευρώπη». «Τόσο πολλοί υπέστησαν τεράστια δεινά τα τελευταία λίγα χρόνια. Θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε ξανά αύριο για τους ανθρώπους που είναι άνεργοι, για τις οικογένειες τα εισοδήματα των οποίων επλήγησαν».
Η Μέρι Λου Μακντόναλντ, αντιπρόεδρος του Sinn Fein, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», εναντίον του «Συμφώνου Λιτότητας», όπως αποκαλεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, επισήμανε ότι ο φόβος ήταν ο βασικός παράγοντας που ώθησε πολλούς να ψηφίσουν «ναι».
«Πολλοί άνθρωποι πήγαν στα εκλογικά τμήματα νοιώθοντας ότι δεν είχαν επιλογή. Ο κόσμος ήταν πολύ φοβισμένος. Γνωρίζω ότι ο παράγοντας του φόβου ήταν εκεί, ειδικά αφού ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν απείλησε ότι οι προϋπολογισμοί θα ήταν ακόμα πιο σκληροί εάν κέρδιζε το 'όχι'», ανέφερε η Μακντόναλντ.
Ο υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να εκφοβίσει τους πολίτες όταν προειδοποίησε πως εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αρνητικό, «ο προϋπολογισμός που θα καταρτίσω αργότερα φέτος θα είναι δραματικά πιο δύσκολος». Τόσο ο Νούναν όσο και η υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα Λουσίντα Κράιτον προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι η Ιρλανδία θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης εάν οι πολίτες ψήφιζαν «όχι», αφού αυτόματα θα αποκλειόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το μόνιμο ταμείο 'διάσωσης' της ΕΕ. Η Κράιτον είχε προσθέσει ότι ο ευνοϊκός φόρος για τις επιχειρήσεις (12,5%) ίσως χρειαζόταν να μεταβληθεί εάν η χώρα έχανε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
«Ο φόβος κέρδισε», δήλωσε ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπόιντ Μπάρετ, που έκανε εκστρατεία υπέρ του «όχι». «Ο κόσμος θεωρούσε βέβαιο ότι τα πράγματα επρόκειτο να γίνουν χειρότερα εάν ψήφιζε 'όχι', αυτό ήταν το μήνυμα που του έστελνε η κυβέρνηση».
Η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκτίμησε ότι η αποχή κυμάνθηκε στο 50% ένα ποσοστό που γειτνιάζει με τον μέσον όρο της εκλογικής συμμετοχής, για τα ιρλανδικά εκλογικά δεδομένα, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Reuters στο Δουβλίνο.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι χαιρέτισε, το «ναι» των Ιρλανδών εκλογέων στο δημοψήφισμα, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, χαρακτηρίζοντας την επικράτησή του ως «σπουδαίο βήμα στην κατεύθυνση της ανάκαμψης και της σταθερότητας».
«Χαιρετίζω το εκλογικό αποτέλεσμα, στην Ιρλανδία, για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο λαός της Ιρλανδίας δεσμεύθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ στη σύντομη δήλωση που έκανε γι' αυτό το θέμα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ