Τον ισχυρισμό ότι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μετατρέπεται από ενδεχόμενο σενάριο σε απειλή, λαμβάνουν πλέον σοβαρά υπόψη τους το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Washington Post το ΔΝΤ στις πρόσφατες αναλύσεις του έχει αρχίσει να συνυπολογίζει το κόστος της ενδεχόμενης απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η Washington Post επισημαίνει, επίσης, ότι οι αναλυτές θεωρούν ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές ως τον προάγγελο μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που διαπραγματεύτηκαν από κοινού το σχέδιο διάσωσης, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θέτει σειρά προβλημάτων, καθώς το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παραβίασης του χρονοδιαγράμματος.
Το νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις τόσο εντός του Ταμείου όσο και στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια μια παραβίαση του προγράμματος δεν μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη ροή χρημάτων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, καθώς μια διακοπή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και μια έξοδός της από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα αναταράξεων σε όλη την Ευρώπη ή και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αγωνία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και για τις άλλες προβληματικές χώρες, όπως για την Ισπανία και την Ιταλία, υποχρεώνοντάς τες να προσφύγουν σε σχέδια διάσωσης τα οποία αδυνατούν να παράσχουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ.