Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ο Ομπάμα, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Κομισιόν και ο Μάριο Μόντι πιέζουν από κοινού την Αγκελα Μέρκελ να συμφωνήσει σε άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.
Πρωτοφανής θεωρείται η χθεσινή παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος έκανε δραματική έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους πριν να είναι αργά. Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαικής τραπεζικής ένωσης που θα αναλάβει να πάρει την ευθύνη από τις εθνικές εποπτικές αρχές και να τη μεταφέρει σε έναν πανευρωπαικό φορέα εποπτείας των τραπεζών.
Ο κ. Ντράγκι άσκησε σκληρή κριτική στον μέχρι σήμερα χειρισμό της ευρωπαικής οικονομικής κρίσης στέλνοντας τα βέλη του απευθείας στην Αγκελα Μέρκελ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε, επίσης, χθες, δραματική παρέμβαση προς τους ηγέτες των ισχυρών ευρωπαικών χωρών. Σε τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Μόντι άσκησε πιέσεις ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά το θέμα του ευρώ πριν η κρίση γίνει ντόμινο και ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Εκκληση στην Αγκελα Μέρκελ να παρέμβει πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή έκανε και ο Μάριο Ντράγκι. Ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν καταλυτικός στην παρέμβασή του λέγοντας ότι κινδυνεύουν έξι δεκαετίες ευρωπαικής ολοκλήρωσης και έκανε κι αυτός λόγο για ντόμινο που απειλεί την ευρωπαική και παγκόσμια οικονομία.
Στις πιέσεις ενεπλάκη και ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times. «Η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την κρίση στην Ευρωζώνη, αναφέρει και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της. Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, έγραψε ο Ζέλικ, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια «περιοχή κινδύνου».
Αλλά και η Κομισιόν παρενέβη ζητώντας σχέδιο για την διάσωση των τραπεζών και επανέλαβε την πρόταση Ντράγκι για τραπεζική ένωση στην ΕΕ.
Πώς αντιδρά σε αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις η κυρία Μέρκελ;
Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε χθες πιο συγκαταβατική στο να υιοθετηθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Χαιρετίζω τις προτάσεις της Κομισιόν για τις διάφορες χώρες» είπε και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην προσπάθεια για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.