Η δημοσιοποίηση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία τροποποιεί, σε αξιοπρόσεκτο βαθμό, την τακτική του κόμματος στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Συγγρού εσχάτως διέγνωσαν τα ζημιογόνα συμπτώματα μιας μονομέρειας, στις τοποθετήσεις που κάνουν -κατά κανόνα- οι εκπρόσωποι του κόμματος στα πάνελ των ΜΜΕ. Μονομέρεια, την οποία προσδιόριζε ως εξής «γαλάζιο» στέλεχος, σε ... ανεπίσημη συζήτηση:
«Διαπράττουμε ένα λάθος, από... υπερβάλλοντα ζήλο στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουμε ...φύλλο και φτερό το πρόγραμμά του, αλλά δεν λέμε επαρκώς τι προτείνουμε εμείς. Έτσι, άθελά μας ενδυναμώνουμε την εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, καθώς και ότι εμείς ... προπονούμαστε για το ρόλο της μαχητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Η Συγγρού συνέδεε αυτήν την αλλαγή, δηλαδή την άρση της μονομέρειας, με την εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος. Τώρα που ανακοινώθηκαν τα «18 σημεία Σαμαρά», τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαθέτουν «εφόδια» να δώσουν τη μάχη σε ένα «γήπεδο» το οποίο, όπως ευελπιστεί η Συγγρού, θα αναδείξει το κόμμα σε πρωταγωνιστή κι όχι απλώς σε ... ανιχνευτή αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ζητούμενο είναι η ενδεδειγμένη ισορροπία ανάμεσα στο προαναφερθέν, νέο στοιχείο, τακτικής και τη συνέχεια των ... παραδοσιακών «πυρών» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά το «παραδοσιακό» σκέλος, το κέντρο βάρους της πολιτικής- επικοινωνιακής μάχης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατοπίζεται. Αυτό επιβεβαιώνεται με το non paper που δόθηκε προσφάτως στους βουλευτές και άλλα στελέχη του κόμματος.
Στο non paper αυτό, που έχει τον εύγλωττο τίτλο «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, θέσεις και αντιθέσεις σε δέκα σημεία πολιτικής», προτάσσεται πάλι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και σταχυολογούνται τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από τη μετανάστευση και το πανεπιστημιακό άσυλο μέχρι την εξωτερική πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.
Επιδίωξη της Συγγρού είναι να κατορθώσει να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη διαχωριστική γραμμή «Δεξιά- Αριστερά», αντί των προβαλλόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ στρατοπέδων «Μνημόνιο- αντι- Μνημόνιο».
«Μέριμνα» για τη ... δύσκολη Β' Αθήνας και τους «δεξιούς νομούς»
Κατά τα άλλα, οι κινήσεις των επόμενων ημερών και οι «προτεραιότητες» στην δράση της Νέας Δημοκρατίας καθορίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη, ο οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του κόμματος, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές «τριών κατηγοριών».
Πρώτον, στις περιοχές της αχανούς Β' Αθήνας, στις οποίες οι επιδόσεις του κόμματος την 6η Μαϊου ήταν από πενιχρές έως ... τραγικές. Το πιθανότερο είναι να αρχίσουν από εκεί οι επισκέψεις και περιοδείες του κ. Σαμαρά.
Δεύτερον, σε νομούς στους οποίους υπάρχει σημαντικό φάσμα ψηφοφόρων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Με τη σημαία της «κεντροδεξιάς συσπείρωσης» που έχει πλέον ... αρκούντως δεξιό κέντρο βάρους, η Συγγρού ευελπιστεί ότι σε τέτοιες περιοχές θα αποκομίσει σημαντικά εκλογικά κέρδη.
Τρίτον, σε τρεις ή τέσσερις περιοχές ... ειδικών συνθηκών, όπως πχ είναι η μονοεδρική Κεφαλονιά, στην οποία η τοπική οργάνωση έγινε «άνω- κάτω» πριν από τις εκλογές, εξ αιτίας των επιλογών της Συγγρού για τη λίστα.