Έκκληση προς τους επιχειρηματίες να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και να μην τις μεταφέρουν σε άλλες χώρες, απηύθυνε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος μιλώντας στην ετήσια τακτική συνέλευση του ΣΕΒ.
Στην συνέλευση επανεξελέγη πρόεδρος για τέταρτη συνεχόμενη διετία ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και αντιλαμβάνεται την οργή και την απογοήτευση της κοινωνίας.
Παράλληλα εξήρε το κοινωνικό έργο του ΣΕΒ και ειδικά την πρωτοβουλία «Η Ελλάδα καινοτομεί!», ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε τα εξής:
«Ως επιχειρηματίες, προστατεύστε τις θέσεις εργασίας, αποτελέστε το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας. Κρατήστε τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σας στη χώρα, δείξτε εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όλοι θα βγούμε έτσι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι».
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αλλά και για την αυξανόμενη δυσπιστία στο εξωτερικό, για το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή μας στο ευρώ.
Από την άλλη σημείωσε πως «η οικονομία έχει κάνει και σημαντικά βήματα προόδου. Το πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε από 24 σε 5 δισ. ευρώ το 2011. Το εξωτερικό ισοζύγιο της οικονομίας μας και η ανταγωνιστικότητά της βελτιώνεται. Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε το 2011 πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2000».
«Ταυτόχρονα, βλέπουμε μέσα σε τρία χρόνια την ευρωπαϊκή κρίση χρέους να εξελίσσεται σε δοκιμασία για το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ίσως να εξελίσσεται και πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, όπως δείχνουν τα τελευταία γεγονότα. Μπροστά σ' αυτήν την ιστορική πρόκληση πρέπει όλοι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και συνέπεια στο ευρωπαϊκό όραμα. Είναι αναγκαίο η Ευρωζώνη να κάνει θαρραλέα βήματα προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση, θέτοντας σε πρώτο πλάνο, μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα, και την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Πικραμμένος.
Επιπρόσθετα τόνισε την σημαντικότητα της ανάπτυξης, που όπως είπε ο ίδιος, σημαίνει αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας που παράγει το ΑΕΠ της χώρας.
«Σημαίνει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλαγές στις πολιτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στροφή σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το εθνικό εισόδημα. Σημαίνει αξιοποίηση των πολλών και σημαντικών αναξιοποίητων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτή η χώρα έχει καταφέρει και στο παρελθόν να αναγεννιέται μέσα από τα δύσκολα. Έχουμε καταφέρει και στο παρελθόν να βρίσκουμε δυνάμεις και ανθρώπους και να πετυχαίνουμε εθνικούς στόχους. Θέλουμε μια κοινωνία που μπορεί να δημιουργεί, να παράγει, να μετέχει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, να σέβεται τις δεσμεύσεις της, να νομοθετεί δίκαια, αλλά και να εφαρμόζει τους νόμους καθώς να επιβάλλει κυρώσεις.
Τέλος, να σέβεται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του συνόλου αλλά και καθενός χωριστά. Όλα αυτά είναι εφικτά. Με μία προϋπόθεση όμως: ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε, και να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας έφτασαν μέχρι εδώ. Είμαι αισιόδοξος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί, υπομένει και αγωνίζεται γι' αυτό», κατέληξε ο κ. Πρικραμμένος.
Φωτογραφία: Eurokinisi