Παπακωνσταντίνου: "Αδύνατο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ" - iefimerida.gr

Παπακωνσταντίνου: "Αδύνατο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa", κάνοντας μάλιστα λόγο για 'αλεξίπτωτο' που διαθέτει η χώρα για το 2012, όπως χαρακτηρίζει την αγορά των ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης.
Ερωτηθείς αν θα ήταν πιο εύκολο να βγει η χώρα από το ευρώ, ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντά χαρακτηριστικά «όχι, είναι αδύνατον», κάνοντας λόγο για συνέπειες που θα ήταν καταστροφικές. «Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύαμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποτίζονταν και θα πέφταμε σε μία ύφεση πολεμικής περιόδου», όπως λέει. Θυμίζει πάντως πως δεν υπάρχει καν μηχανισμός εξόδου μίας χώρας από το ευρώ. «Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μία καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου στις χώρες του Βορρά», συνεχίζει.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο ίδιος επιμένει ότι θα είχε βαρύ κόστος, εμμένοντας παράλληλα στη θέση ότι «μόνο η ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης, με την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να πείσουν την αγορά». Σημειώνει δε πως αν η Ελλάδα επέβαλλε μονομερώς απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό και οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν ανυπολόγιστες. Όσο για την επιστροφή αυτή της χώρας στις αγορές, εκτιμά ότι μετά το καλοκαίρι που θα έχει προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει... Σε περίπτωση πάντως που αυτό δεν γίνει εντός του 2012, επικαλείται το 'αλεξίπτωτο' που προβλέπεται για την χώρα. «Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει κανείς να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δις ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης», σημειώνει, εκτιμώντας πάντως, πως θα τα καταφέρουμε...
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ.Παπακωνσταντίνου θεωρεί πως οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δις θα είναι αρκετά, από τώρα ως το 2015, σημειώνοντας πάντως με νόημα πως η κυβέρνηση είναι 'πολιτικά μόνη'. «Είναι αλήθεια, πολιτικά, είμαστε μόνοι, αλλά είμαστε και το μόνο κόμμα στην Ευρώπη που διαθτέτει μία ισχυρή εξουσία στο Κοινοβούλιο», τονίζει, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στα γκάλοπ. «Είναι σαν να ζούμε μία αναβολή της όποιας μομφής από μέρους των Ελλήνων: Μας ευνοεί η αναμονή τους για εξακρίβωση», παραδέχεται, τονίζοντας πάντως πως τώρα είμαστε στο 'κεντρικό σημείο του τούνελ' και πως είναι η πιο δύσκολη στιγμή. «Το σκοτάδι δεν μας επιτρέπει να θυμηθούμε την αρχή, όταν βρισκόμασταν στο χείλος της πτώχευσης, αλλά ούτε και να δούμε την έξοδο. Προχωρούμε όμως προς το φώς», σημειώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ