Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επέκρινε την ισπανική κυβέρνηση ότι υποτίμησε τον κίνδυνο της τράπεζας Bankia, της τέταρτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας και ζήτησε να «φύγει» ο έλεγχος των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών από τις κρατικές αρχές.
Σε ομιλία του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο για «δραματική ανάγκη» την οποία οι εθνικές αρχές έχουν επανειλημμένα υποτιμήσει το κόστος διάσωσης.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ φάνηκε υπέρμαχος των κινήσεων πρόληψης μίας κρίσης «όσο το δυνατόν νωρίτερα» παρά μιας πολυέξοδης καθυστερημένης και «πολύ επώδυνης» επέμβασης, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως θα πρέπει να διδαχτούμε από το μάθημα της ισπανικής Bankia, η οποία έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη, έκανε μάλιστα λόγο για «συστημικό» κίνδυνο.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος κάλεσε τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να αποσαφηνίσουν το όραμά τους για το μέλλον του ευρώ, πράγμα που αποτελεί κίνηση κλειδί για την επίλυση της κρίσης που διέρχεται η ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να κληθεί να καλύψει το κενό της πολιτικής».
Τόνισε δε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της κρίσης.
Προσθέτοντας τη φωνή του στις πιέσεις για την επείγουσα ανάγκη ανάληψης πολιτικής δράσης κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος Ιουνίου, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προτιμήσει να σφάλλει κάνοντας περισσότερα, παρά λιγότερα από τα αναγκαία, απαλλασσόμενη από την αποσπασματική προσέγγιση που απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.
Τέλος, είπε ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) που είχαν τεθεί εκτός του κλασικού προγράμματος δανεισμού της ΕΚΤ, επανεντάσσονται σ' αυτό.