Μπορεί οι συζητήσεις να στρέφονται μοιραία γύρω από τις επικείμενες εκλογές, ωστόσο κάποιοι προετοιμάζονται για τη Σύνοδο στο τέλος Ιουνίου, εκεί δηλαδή που θα κριθούν πολλά τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε εκείνο το διήμερο Ολάντ και Μέρκελ είναι πολύ πιθανόν να λύσουν τους λογαριασμούς τους.
Στο τραπέζι θα τεθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και οι όποιες παραλλαγές του, οι αναπτυξιακές πολιτικές, ακόμα και τα ευρωομόλογα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν η Ελλάδα είναι απούσα, κινδυνεύει να χάσει και το... τρένο της αλλαγής, εφόσον βέβαια αυτή υπάρξει.
Παρά την αβεβαιότητα των εκλογών, στην Αθήνα παρατηρείται οργασμός σε δύο υπουργεία. Στην οδό Νίκης, στο υπουργείο Οικονομικών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη παραλάβει άδειο θησαυροφυλάκιο, αφού κάτι τέτοιο θα δυσχέραινε αφάνταστα τους όποιους χειρισμούς και τις όποιες διαπραγματευτικές της θέσεις έναντι των δανειστών μας.
Συσκέψεις επί συσκέψεων με βασικό αντικείμενο τα έσοδα αλλά και ένας ελάχιστος προγραμματισμός δράσης για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, είναι η καθημερινή απασχόληση του Γιώργου Ζανιά.
Έναν όροφο παραπάνω στο ίδιο κτίριο, ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να «τρέξει» προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως θα ήθελε, αλλά προετοιμάζει τον κρίσιμο φάκελο για τη Σύνοδο Κορυφής, που αφορά στη συζήτηση για τα αποκαλούμενα «ευρωομόλογα έργων». Ήδη έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενώ ο κ. Στουρνάρας είναι σε καθημερινή επαφή με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, καθώς ο ελληνικός φάκελος για τα ευρωομόλογα έργων, θα αφορά κυρίως σε έργα υποδομών (κατά βάση οδικούς άξονες).
Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν εκείνες οι φωνές που θεωρούν ότι η ανάκαμψη και εν γένει η ανάπτυξη, δεν μπορεί να βασιστεί εφεξής στα... παραδοσιακά μοντέλα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures Γιάννης Παπαδόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η επιχειρηματική καινοτομία είναι η μόνη απάντηση στον ανταγωνισμό των φθηνών παραγωγών χωρών. Η λύση δηλαδή στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, είναι η επιλογή κλάδων και εξειδικεύσεων σε τομείς όπου η γνώση και η τεχνολογία ξεπερνούν το μειονέκτημα του κόστους εργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, δεν αρκεί η γενική αναφορά στον τουρισμό, στη πράσινη ενέργεια, στην αγροτική βιομηχανία, αλλά χρειάζεται στοχευμένη διοχέτευση κεφαλαίων μέσω δημιουργίας επενδυτικών κεφαλαίων, δημιουργώντας παράλληλα clusters στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, προκειμένου να παραχθούν καινοτόμα υλικά και προϊόντα π.χ. για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.