Τις θέσεις του για μια νέα κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη, ανέπτυξε ο επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου και υποψήφιος για την γαλλική Προεδρία Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μίλησε για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μιμούμαι τον κ. Τσίπρα ούτε εκείνος εμένα. Δεν ταυτιζόμαστε αλλά μοιάζουμε» δήλωσε στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ ο κ. Μενλανσόν, ο οποίος έδωσε βάρος στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείσει την Ελλάδα απευθείας ως κράτος μέλος της Ε.Ε με το ίδιο επιτόκιο που δανείζονται οι ιδιωτικές τράπεζες.
Σχετικά με το αν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα τηρήσει τις υποσχέσεις για μια άλλη πολιτική που δεν θα στηρίζεται σε μέτρα λιτότητας απάντησε «αυτό θα το δείξει η ζωή καθώς ο Φρανσουά Ολάντ βάζει υπογραφές σε κείμενα όπως στην Ομάδα των 8 και λέει άλλα στο εσωτερικό της Γαλλίας».
Σημειώνεται ότι στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση στο Στρασβούργο ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς στη Γαλλία αναφέρθηκε εκτενώς στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, γεγονός που θεώρησε σημαντικό για να σπάσει «το μέτωπο της λιτότητας στην Ευρώπη».
Η συνέντευξη είχε ως εξής:
EΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει ένας νέος πολιτικός συσχετισμός στην Ευρώπη. Εσείς λάβατε ένα μεγάλο ποσοστό δεν το περιμέναμε, και στην Ελλάδα ένας νέος 38 χρονών απειλεί το σύστημα. Πως το ερμηνεύετε αυτό;
ΖΑΝ-ΛΥΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ: Νομίζω ότι μπήκαμε σε μια Κινηματική στιγμή της ιστορίας στην Γηραιά Ήπειρο. Τα νέα πολιτικά ρεύματα διευρύνονται εξαιτίας του ότι τα παλιά κόμματα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Και όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση , γιατί αυτό μπορεί να συμβεί, συναντώντας απρόβλεπτες καταστάσεις. Αλλά είναι ανίκανα να σκεφθούν άλλες λύσεις από αυτές που πάντα εφάρμοζαν. Πάντα έλεγα στους συμπατριώτες μου όταν ανοίγετε ένα βιβλίο της ιστορίας, και βλέπετε την προσωπικότητα του Λουδοβίκου 16ου, που ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Γαλλίας, διαπιστώνετε ότι είχε 10 δυνατότητες για να αποφύγει την Επανάσταση. Αλλά δεν εφάρμοσε καμία. Γιατί; Διότι ήταν ανίκανος να σκεφτεί κάτι άλλο από αυτό που γνώρισε.
Λοιπόν στην Ευρώπη οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανήμποροι να σκεφτούν κάτι διαφορετικό από τις ίδιες τις φιλελεύθερες συνταγές. Και αυτή την περίοδο υπάρχει κάτι πολύ θλιβερό σε αυτή την κατάσταση. Υπήρχε ένας άξονας που τον ονομάζαμε Μερκοζί Μερκέλ-Σαρκοζί, έσπασε στην Γαλλία, και η κυρία Μέρκελ εφαρμόζει τον Μερκελισμό. Και ο Μερκελισμός είναι η γεροντική νόσος του φιλελευθερισμού. Και είναι εκεί και επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια πράγματα. Δεν καταλαβαίνει, για παράδειγμα στην Ελλάδα, ότι μετά από 9 προγράμματα λιτότητας, και 5 χρόνια ύφεσης οι Έλληνες δεν έχουν πια τίποτα να δώσουν. Όχι ότι δεν θέλουν αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Μπορούν να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτική; Όχι δεν το καταλαβαίνουν. Συνεπώς ο λαός στρέφεται σε άλλη διέξοδο. Και να γιατί ο Τσίπρας βρίσκει τη θέση του. Και φαίνεται απίστευτο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα Media στην Ελλάδα και τη Γαλλία υποστηρίζουν ότι το Πρόγραμμα της Αριστεράς δεν είναι ρεαλιστικό. Γιατί εσείς πιστεύετε ότι τα μέτρα που προτείνετε είναι μέτρα για την έξοδο από την κρίση.
ΖΑΝ-ΛΥΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ: Ναι είναι πάντα έτσι. Αντιστρέφω την ερώτηση. Συνεχίζοντας με τον ίδιο τρόπο είναι ρεαλιστικό; Όλοι βλέπουν πως όχι. Πρέπει συνεπώς να ψάξουμε μια άλλη λύση. Υπάρχει μια άλλη λύση; Αν δεν υπήρχε δεν θα ήσασταν εδώ για να μου θέτετε ερωτήσεις. Σε όλες τις ανθρώπινες υποθέσεις υπάρχουν πολλές λύσεις. Ο ρεαλισμός δεν λέει τίποτα. Αυτό που μετράει είναι αυτό που είναι δυνατόν να γίνει και έχουμε μια υλοποιήσιμη λύση.
Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δανείζει απευθείας στο ελληνικό Κράτος, με επιτόκιο ίδιο με εκείνο που δανείζει τις ιδιωτικές τράπεζες, τότε δεν θα υπάρξει «σπέκουλα» και η κρίση χρέους θα ρυθμιστεί , η Ελλάδα μπορεί να προβλέψει να κλιμακώσει την αποπληρωμή κυρίως αν δανεισθεί με 1% όπως το κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες. Και αν κάνουμε το αντίθετο; Είναι τότε ρεαλιστικό; Αν η Ελλάδα πτωχεύσει, η ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί, και τουλάχιστον 5 ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να διαλυθούν. Και ανάμεσα σε αυτές τις τράπεζες, οι τρεις βρίσκονται στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Μήπως αυτό είναι ρεαλιστικό; Όχι δεν είναι. Αυτό που προτείνουμε είναι λογικές διεξόδους. Γιατί αν μπορούν να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% οι ιδιωτικές τράπεζες, με το ίδιο μπορούν να δανειστούν τα κράτη. Τι εμποδίζει; Μια δογματική ιδεολογική αντίληψη ότι τα κράτη δεν μπορούν να δανειστούν ευθέως από μια δημόσια Δύναμη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν οι πολιτικές λιτότητας και δεν θα στηρίξει εκεί το Πρόγραμμα του. Θα τηρήσει τις υποσχέσεις του;
ΖΑΝ-ΛΥΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ: Ο Φρανσουά Ολάντ; Θα προσπαθήσει. Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει. Αλλά η πολιτική που προτείνει δεν το επιτρέπει. Διότι δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε από την μια λιτότητα και παράλληλα ανάπτυξη. Και γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ανοιχτή συζήτηση, όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις. Γιατί οι ίδιες οι λέξεις κρύβουν δύο διαφορετικά πράγματα. Για τους μεν φιλελευθέρους σημαίνει μείωση του μισθολογικού κόστους και τιμών των εμπορευμάτων πηγαίνοντας σε καινοτόμα εμπορεύματα, κάνοντας μεγάλη διαφήμιση για να πουληθούν. Αυτή είναι η αναθέρμανση μέσω της πολιτικής της προσφοράς.
Ακριβώς αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε και δεν φέρνει αποτελέσματα. Και υπάρχει και η άλλη όψη της ανάπτυξης που ξεκινά από την ζήτηση. Τι είναι αυτό που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι. Παράγουμε και οργανώνουμε την παραγωγή. Βλέπετε με την ίδια λέξη, είναι δύο διαφορετικές πολιτικές. Δεν γνωρίζω σε τι πιστεύει ο κ.Ολάντ στο πρώτο ή στο δεύτερο. Προς το παρόν υπογράφει κείμενα, σε διεθνές επίπεδο, που είναι στην πλευρά της προσφοράς και της λιτότητας. Αυτό έκανε στην Ομάδα των 8.Και όταν επιστρέφει στην Γαλλία υπογράφει άλλα κείμενα που λένε διαφορετικά πράγματα. Η ζωή θα μας δείξει τι ακριβώς πιστεύει ο κ.Ολάντ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε να μιλήσουμε για τη δυνατότητα ενός ευρωπαϊκού αριστερού μετώπου;
ΖΑΝ-ΛΥΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ: Υπάρχει αυτό το μέτωπο και βεβαίως βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Πρέπει να προσέξουμε κάτι σημαντικό. Δεν είμαστε ταυτόσημοι αλλά είμαστε συγκρίσιμοι. Αλλά δεν ταυτιζόμαστε. Δεν είμαστε μοντέλο ο ένας για τον άλλον. Δεν μιμούμαι τον κ.Τσίπρα και δεν με μιμείται. Πρέπει να το πούμε γιατί στο παρελθόν υπήρξαν συνήθειες ενός μοντέλου... Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ανάμεσα μας.
Αλλά, είμαστε μέλη του ίδιου κόμματος. Του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς. Και το κόμμα αυτό λειτουργεί ως μέτωπο της ευρωπαϊκής αριστεράς, και πρόεδρος του αυτή την περίοδο είναι ο Πιερ Λοράν, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υπεύθυνους του Μετώπου της Αριστεράς στην Γαλλία. Έτσι είμαστε στην διαδικασία οικοδόμησης με το Die Linke στην Γερμανία, την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία, το Bloco στην Πορτογαλία. Σε κάθε χώρα υπάρχει ένα γειτονικό σχήμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Front de Gauche στην Γαλλία».