"'Επαθα εγκεφαλικό στα 26 μου" - iefimerida.gr

"'Επαθα εγκεφαλικό στα 26 μου"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

"Το μυαλό μου χάθηκε. Μετά επέστρεψε. Δεν ήταν το ίδιο." Η Nina Mitchell διατηρεί δική της ιστοσελίδα, το Mindpop. Εκεί καταγράφει με χιούμορ και ειλικρίνεια τη ζωή της μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα:

Ομιλία

Δεν μπορούσα να πω πολλά πράγματα μετά το εγκεφαλικό. Μου ήταν δύσκολο να σκεφτώ τις λέξεις. Μερικές λέξεις ήταν κατά κάποιο τρόπο μακριά μου και έπρεπε να προσπαθήσω να τις φτάσω. Άλλες απλά είχαν εξαφανιστεί.

Όταν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς μια λέξη οι λογοθεραπευτές σε συμβουλεύουν να μιλήσεις για πράγματα σχετικά με αυτήν. Στο νοσοκομείο μου έδειξαν την φωτογραφία ενός ηφαιστείου. Δεν μπορούσα να θυμηθώ πως το έλεγαν. Είπα «είναι το μέρος όπου θυσιάζουν παρθένες».

Μου έδειξαν τη φωτογραφία ενός μάλλινου σαλιού. Δεν μπορούσα να θυμηθώ τη λέξη «σάλι». Είπα «πασμίνα». Fashionista με εγκεφαλικό.

Παραισθήσεις

Αμέσως μετά την επέμβαση στον εγκέφαλο μου είδα ακροβάτες στα δεξιά μου. Ήταν μικροί, γύρω στα δεκαπέντε εκατοστά, φορούσαν γυαλιστερά, άσπρα κορμάκια μαζί με μπλε καλσόν και κρέμονταν σε σκοινιά. Δεν μπορούσα να δω τα πρόσωπά τους αλλά ήταν όλοι άντρες και κινούνταν μόνο προς τα κάτω, ποτέ προς τα πάνω.

Μετά από λίγο οι ακροβάτες χάθηκαν και ήρθαν οι μουτζούρες. Όποτε κοιτούσα μια μεγάλη, άσπρη επιφάνεια όπως π.χ. έναν άδειο τοίχο την έβλεπα στιγμιαία να γεμίζει με μουτζούρες, σαν ένα είχαν αφήσει ελεύθερο ένα γιγαντιαίο παιδί με έναν μεγάλο μαύρο μαρκαδόρο να ζωγραφίσει. Οι μουτζούρες έχουν πλέον εξαφανιστεί και αυτές.

Ήξερα ότι επρόκειτο για παραισθήσεις όταν τις έβλεπα. Ο νευρολόγος μου έλεγε ότι εμφανίζονταν επειδή η εγχείρηση ή το αίμα ερέθιζε το οπτικό μου σύστημα.

Ο χειρουργός μου είπε ότι εμφανίζονταν γιατί πιθανόν ήμουν για δέσιμο.

Κλούβιο μυαλό

Ανάλογα με την εγχείρηση που θα γίνει υπάρχει η πιθανότητα να επηρεαστεί η γλωσσική σου ικανότητα. Το επιστημονικό όνομα για την έλλειψη επικοινωνιακής ικανότητας είναι «αφασία». Για τον ασθενή αυτό μεταφράζεται σε «απελπισία». Μετά το εγκεφαλικό, παράξενες λέξεις έρχονταν στο στόμα μου. Όπως:

Προσπαθούσα να πω: outpatient Έλεγα: amphibian

Προσπαθούσα να πω: Helen Έλεγα: Halibut

Προσπαθούσα να πω: surgery Έλεγα: veterans

Προσπαθούσα να πω: Dilantin (το φάρμακο που έπαιρνα τότε) Έλεγα: golub jamun (ινδικό γλυκό)

Αν οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα σου δεν είναι αυτές που θέλεις τότε ποιος μιλάει;

Dlrow



Στο νοσοκομείο ένας ψυχίατρος προσπαθούσε να καταλάβει πόσο το είχα χάσει.

Μου ζήτησε να συλλαβίσω τη λέξη “world” ανάποδα.

Μου έδωσε μια λευκή κόλλα και μου ζήτησε να ζωγραφίσω ένα ρολόι.

Δεν ήμουν καλή σε τίποτα από αυτά. Το ρολόι μου είχε τους αριθμούς και τις αποστάσεις μεταξύ τους λάθος.

Τα πάω καλύτερα τώρα. Dlrow.

Ο αστράγαλος

Μου έχει μείνει ένα κουσούρι, παρόλο που όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται. Συχνά τα θύματα εγκεφαλικών επεισοδίων έχουν κάποιο κουσούρι. Μετά φοράμε επιστραγαλίδα στο «κακό» μας πόδι ώστε να μη σκοντάφτουμε παντού αφού ο αστράγαλός μας δεν λειτουργεί σωστά. Η επισταγαλίδα είναι τεράστια, πλαστική και φτάνει μέχρι τη γάμπα. Πολλές φορές χρειάζεται να φοράς παπούτσι αρκετά νούμερα μεγαλύτερο από το πόδι σου.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν πάθει εγκεφαλικό μισούν τις επιστραγαλίδες τους. Δεν μπορείς να φορέσεις φούστα χωρίς να τραβήξεις τη προσοχή εκεί. Αντίο θηλυκότητα.

Κάτι που έγραψα τον πρώτο καιρό:

«Και ίσως να μη μπορέσω ποτέ να ξαναφορέσω ωραία παπούτσια, πράγμα που με στεναχωρεί. Θέλω να φορέσω ωραία παπούτσια. Θέλω να φορέσω ωραία παπούτσια. Δεν θέλω να φοράω αυτά τα τεράστια χοντρά παπούτσια που πρέπει να φοράω.

Μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο φοράει σέξι τακούνια που ακούγονται όταν περνάει. Μου είπε ότι, όταν το πόδι μου γίνει καλά, θα με μάθει να περπατάω με πολύ ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Η Nina Mitchell έπαθε εγκεφαλικό στα 26 της και καταγράφει την ιστορία της στο Mindpop και στη σελίδα της στο Facebook.

Πηγή: http://mindpop.net/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εγκεφαλικό 26
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ