Μήνυμα "φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας" έστειλε προς τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
«Είμαστε πάντα ανοικτοί στον διάλογο, για να πούμε αλήθειες για το ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που τέθηκαν όλον αυτό τον καιρό και στα οποία έπρεπε να απαντήσουμε υπό δραματικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος έχει στενούς και αδελφικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και παραμένουν, παρόλο που «μπορεί αυτή την περίοδο να ζούμε τη δυσαρέσκεια και την απαισιοδοξία και πολλές φορές την αγανάκτησή του».
«Το δίλημμα των επικείμενων εκλογών είναι αν θα πορευτούμε μόνοι μας, με τη γραμμή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης -που είναι παιχνίδι με τη φωτιά και που μπορεί να μας οδηγήσει είτε από επιλογή είτε από λάθος έξω από το ευρώ με τραυματικές συνέπειες- ή στη γραμμή της θαρραλέας αναθεώρησης, με θεμέλιο λίθο την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μπορούσε να παραταθεί «όσο γίνεται περισσότερο, ίσως και για τρία χρόνια» αν βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία -όπως τόνισε- μπορούν να βρεθούν και συμπλήρωσε ότι πάνω σε αυτό μπορούν να οικοδομηθούν τα έξι σημεία για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης.
Αναφερόμενος στο δεύτερο σημείο της πρότασής του, «που αφορά σε μεγάλο βαθμό τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι για τη συλλογική αυτονομία και τις εργασιακές σχέσεις «πάντα ζητούσαμε στη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα να κινούνται σε επίπεδα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά η επιμονή της τρόικας υπαγορευόταν και από πιέσεις συγκεκριμένων κύκλων στην Ελλάδα που ακολούθησαν παρασκηνιακές διαδικασίες».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι «πάντα αγωνιστήκαμε να μην υπάρχει πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων η απειλή της απόλυσης και της μείωσης συγκεκριμένου αριθμού χωρίς αυτό να προκύπτει μέσα από μια σοβαρή μελέτη και από μια ανάγκη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών» σημειώνοντας πως κάθε σοβαρή τέτοια μελέτη οδηγεί απλώς στην ανάγκη εσωτερικών μετακινήσεων και όχι απολύσεων.
«Η αλήθεια είναι ότι αν δει κανείς πόσοι είναι οι συνολικά απασχολούμενοι στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας και στην εκπαίδευση, στους υπόλοιπους κλάδους της δημόσιας διοίκησης υπάρχουν σχετικά λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι, που επωμίζονται ένα πολύ μεγάλο έργο» προσέθεσε.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι η εργασιακή εφεδρεία και η πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης για συγκεκριμένο αριθμό μείωσης του προσωπικού, ήταν σημεία στα οποία επέμενε η τρόικα στη διαπραγμάτευση και τα οποία «εμείς δεν είχαμε αποδεχτεί, αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να σταθμίσουμε τα δεδομένα, να δούμε αν πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση για να μειωθεί το χρέος και να λάβουμε τα χρήματα ή αν έπρεπε να επιμείνουμε σε κάτι που θα μπορούσαμε να το θέσουμε στην πρώτη αναθεώρηση της σύμβασης».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι γνωρίζει πως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπέρ της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης, «δεν θέλουν όμως να απειλείται η δουλειά τους, η μονιμότητά τους, οι συνταγματικές εγγυήσεις». Όλοι θέλουν να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση και να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες του κράτους, να υπάρχουν σύγχρονος κώδικας διοικητικής διαδικασίας και διοικητικής οικονομίας και ένα πειθαρχικό δίκαιο που «να χωρίζει την ήρα από το στάρι» προσέθεσε.
Στη συνάντηση συμμετέχουν και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.