Λεκτική γκάφα του Μπαράκ Ομπάμα «παγώνει» τους Πολωνούς... - iefimerida.gr

Λεκτική γκάφα του Μπαράκ Ομπάμα «παγώνει» τους Πολωνούς...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πασχίζει ο Λευκός Οίκος να «μπαλώσει τα πράγματα», έπειτα από το φραστικό λάθος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μίλησε για «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου», εννοώντας τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξε το λάθος, κατά τη διάρκεια τελετής για τον παλιό πολωνό αξιωματικό Γιαν Κάρσκι, ο οποίος έδωσε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί.

Σημειώνεται ότι η πολωνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα. Θεωρεί άκρως ενοχλητικά όσα λάθη προκαλούνται από τη διάθεση να προσδιοριστούν γεωγραφικά τα στρατόπεδα, καθώς – όπως πιστεύει- τέτοιου είδους σφάλματα ενδέχεται να διαμορφώσουν την εντύπωση ότι η Πολωνία φέρει μερίδιο ευθύνης για τις ναζιστικές θηριωδίες.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για το φραστικό λάθος που δεν πρέπει να σκιάσει την καθαρή μας πρόθεση να τιμήσουμε τον κ. Κάρσκι και τους γενναίους πολίτες που υπερασπίσθηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια απέναντι στην τυραννία», είπε ο Τόμι Βίτορ, εκπρόσωπος του κ. Ομπάμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, πάντως, έδειξε διάθεση να ... απαλλάξει τον αμερικανό πρόεδρο από την ευθύνη. Γράφοντας στο Twitter, υπογράμμισε ότι την ουσιαστική ευθύνη για τέτοια λάθη τη φέρουν οι συντάκτες των προεδρικών ομιλιών.

Θα πρέπει πάντως να ... απαγγέλλει εντελώς μηχανικά κάποιος πρόεδρος μια ομιλία, για να μην αντιληφθεί τέτοιο σφάλμα. Οιοσδήποτε ... μη αδαής, εάν διάβαζε μία φορά το κείμενο προτού το εκφωνήσει, πιθανότατα θα αντιλαμβανόταν το λάθος.

Για την ιστορία: Ο Γιαν Κάρσκι πέθανε στην Ουάσινγκτον, σε ηλικία 86 ετών το έτος 2000. Διετέλεσε καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.







Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ