Η Βραζιλία δίνει ένα μήνα στις τράπεζες για να μειώσουν τα επιτόκια, αλλιώς... - iefimerida.gr

Η Βραζιλία δίνει ένα μήνα στις τράπεζες για να μειώσουν τα επιτόκια, αλλιώς...

Η Βραζιλία δίνει ένα μήνα στις τράπεζες για να μειώσουν τα επιτόκια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βραζιλίας, βρέθηκε τον Αύγουστο του 2011 στη θέση Νούμερο 3 της λίστας του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Σήμερα κάνει τις τράπεζες της Βραζιλίας να τρέμουν απειλώντας με συνέπειες αν δεν χαμηλώσουν τα επιτόκια στα δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας ζήτησε μείωση 30%-40% στα επιτόκια είτε αυτά αφορούν καταναλωτικά δάνεια είτε άλλα. Αν η Ρουσέφ επιτύχει αυτό το χτύπημα στις τράπεζες, θα βάλει τη σφραγίδα της στη Βραζιλία, τονίζουν διεθνείς αναλυτές και αναμένουν με αγωνία τη συνέχεια.

Η Ντίλμα Ρουσέφ είχε δείξει τις προθέσεις της από το 2010, όταν κέρδισε τις εκλογές σε μια χώρα που έχει τα υψηλότερα επιτόκια στον κόσμο, ξεκινούν από 45% και φτάνουν το 174%. Είχε δηλώσει τότε ότι θα προχωρήσει σε «σύγκλιση επιτοκίων με τον διεθνή μέσο όρο» αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Ο τόνος άλλαξε πρόσφατα όταν η Ντίλμα Ρουσέλ απείλησε ανοιχτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας της.

«Είναι απαράδεκτο η Βραζιλία που κατέχει ένα από τα πιό σταθερά και κερδοφόρα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο να διαθέτει τα υψηλότερα επιτόκια στον κόσμο». Καταδίκασε την «ανώμαλη λογική» του τραπεζικού συστήματος που υποχρεώνει καταναλωτές και επιχειρήσεις να δανείζονται με παράλογες απαιτήσεις.

Οι τραπεζίτες, φυσικά, αντιδρούν ενώ ο οικονομικός αναλυτής Ρούμπενς Σάρντεμπεργκ στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις τραπεζικές πρακτικές απάντησε στην Ρουσέφ με μια παροιμία στα αγγλικά : «You can lead a horse to water but you can't make him drink » που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στους ανθρώπους τι να κάνουν αλλά δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να το κάνουν...

Η Ρουσέφ δεν σταμάτησε εκεί. Υποχρέωσε τις κρατικές τράπεζες Banco do Brasil και Caixa Econômico Federal να μειώσουν τα επιτόκια υποχρεώνοντας τις άλλες τράπεζες να κάνουν το ίδιο, αν και πολύ δειλά προς το παρόν.

Η υπόσχεση της Ρουσέφ έχει τρομερή απήχηση στην κοινή γνώμη. Σε μια χώρα που επισήμως τα επιτόκια χαρακτηρίζονται «πορνογραφικά», οι βραζιλιάνοι λατρεύουν τον τσαμπουκά της Προέδρου τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ