Τρεις εβδομάδες πριν από τις κρισιμότερες εκλογές για την πορεία της χώρας κανένα από τα τρία κόμματα που παρουσιάζονται πρώτα στις δημοσκοπήσεις δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ εξαντλούνται στην πόλωση και την αρνητική προβολή των θέσεων του αντιπάλου αλλά δεν έχουν καταθέσει τις στρατηγικές που θα έδιναν συγκροτημένη απάντηση στην ελληνική κρίση.
Και τα τρία κόμματα συμφωνούν σε έναν κεντρικό στόχο: την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Συμφωνούν, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα λιτότητας-ανάπτυξης που έχει επιβληθεί από το Μνημόνιο και διεκδικούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, πάταξη της φοροδιαφυγής, ενίσχυση της απασχόλησης και τόνωση της ρευστότητας και της ανάπτυξης.
Διαφωνούν ωστόσο ως προς το εύρος της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και την κατεύθυνση των αλλαγών σε φορολογία, εργασιακά, μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για στρατηγικές διαφωνίες που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης δεν πρόκειται να συγκροτηθεί κοινή γραμμή πλεύσης και θα χαθεί πάλι πολύτιμος χρόνος σε αλληλοκατηγορίες και υπονόμευση.
Διαπραγμάτευση του Μνημονίου
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ζητούν μερική διαπραγμάτευση του Μνημονίου με επέκταση του προγράμματος λιτότητας έως και τρία χρόνια.
Η παράταση κατά 3 έτη, έως το 2017, την οποία διεκδικεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως προς το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Μπορεί να βρεθούν πρόσθετοι σημαντικοί πόροι, όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το σκέλος των εσόδων και από τη μείωση των δαπανών, που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις παλινωδίες περί καταγγελίας και ακύρωσης τελικά υπόσχεται πολιτική καταγγελία του μνημονίου, όχι όμως της δανειακής σύμβασης, και επομένως διαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του μίγματος των μέτρων που προβλέπει από μηδενική βάση. Δεν έχει, ωστόσο ξεκαθαριστεί, τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι εταίροι δεν δεχθούν διαπραγμάτευση για τις περικοπές και τα οικονομικά μέτρα.
Διαφωνούν για νέες περικοπές και φόρους
Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν απόλυτα στο αίτημα να μην υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Ομως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση του νόμου που μειώνει τον κατώτατο μισθό και την επέκταση της μετενέργειας στους 6 μήνες, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα οριζόντια περικοπή σε μισθούς και συντάξεις ενώ η Ν.Δ., υπόσχεται αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους μισθούς των αστυνομικών και σε επιδόματα (κόστος 600 εκατ. ευρώ)
Απόλυτη είναι η διαφωνία των 3 κομμάτων για τους φόρους, με τη Ν.Δ. Να υπόσχεται σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, με το ΠΑΣΟΚ να δεσμεύεται να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος και προτείνει την άμεση μείωση συντελεστών ΦΠΑ για τουρισμό και αγροεφόδια και τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος και φτάνει ως την επιβολή φόρου στους πλουσίους, γενικώς.