Πέρα από τους νεκρούς και τα κτίρια, η Μόντενα μετρά τις πληγές της και στην γαστρονομική της βιομηχανία, αφού πέρα από την παραγωγή παρμεζάνας, οι ζημιές στον τομέα του ξυδιού μπαλσάμικο ανέρχονται τουλάχιστον στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν εντοπιστεί στην εταιρεία Pontirol, που εδρεύει στο Σαν Φελίτσε σουλ Πανάρο και της οποίας οι αποθήκες καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας παραδοσιακών παραγωγών μπαλσάμικο Ενρίκο Κορσίνι.
Για τον ίδιον, ο σημερινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ πρόκειται να «γονατίσει την οικονομία» της περιοχής. «Οι 200 επιχειρήσεις του τομέα σήμερα αγωνιούν διότι δεν γνωρίζουν πότε θα επαναληφθούν οι δραστηριότητες τους» , τόνισε ο Κορσίνι.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία μπαλσάμικο IGV, «σε ορισμένες αποθήκες καταγράφηκαν απώλειες που ξεπερνούν τα 100.000 λίτρα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοπραξίας παραγωγών της Μόντενας, Τσέζαρε Ματσέτι, «πολλά βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του ξυδιού έως και 12 χρόνια, αναποδογύρισαν, ή αναμίχθηκαν» και οι κυματισμοί του υγρού στο εσωτερικό τους προκάλεσαν διαρροή του προϊόντος σε πολλά άλλα.
Το γνωστό ξύδι παράγεται αποκλειστικώς στις περιοχές της Μόντενας και του Ρηγίου Εμίλιας. Ένα μπουκάλι του πλέον εκλεκτού μπαλσάμικο, της προστατευμένης ονομασίας ΑΟP, μπορεί να πωληθεί στην αγορά έως και 1.500 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνηθισμένη ποικιλία IGP κοστίζει στο εμπόριο από 4 έως 20 ευρώ.