Ανάμεσα στην πρόληψη άλλων νοσημάτων, η ασπιρίνη φαίνεται ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σε ποσοστό μέχρι και 15%. Βέβαια, οι επιστήμονες, επιμένουν ότι η καλύτερος μέθοδος προστασίας εξακολουθεί να παραμένει το αντηλιακό...
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ααρχους, σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι άνθρωποι έπαιρναν για χρόνια σε τακτική βάση ασπιρίνες ή παρεμφερή αναλγητικά (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το ibuprofen κα το naproxen), μείωσαν κατά μέσο όρο κατά 15% τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, ακόμα και της πιο θανατηφόρας μορφής, του μελανώματος.
Μάλιστα, όσοι πιο μεγάλη ήταν η δόση ασπιρίνης ή άλλου μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου που έπαιρναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για διάφορες άλλες παθήσεις (καρδιά, αρθριτικά κ.α.) και για όσο μεγαλύτερο χρόνο τα έπαιρναν αυτά τα φάρμακα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του δέρματος.
Βέβαια, οι ερευνητές ανέφεραν, ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν και να εξηγήσουν τα ευρήματά τους.
Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν, ότι τα μη αστεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα πιθανώς μπλοκάρουν την ανάπτυξη των πρώιμων προ-καρκινικών βλαβών στο δέρμα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες υποψιάζονται, ότι η ασπιρίνη και τα άλλα παρεμφερή φάρμακα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου (αν και, σε σπάνιες περιπτώσεις, η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία του στομάχου).