Το 7% πλησίασε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας - iefimerida.gr

Το 7% πλησίασε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας

Ισπανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επικίνδυνο επίπεδο του 7% πλησίασε το δεκαετές κόστος δανεισμού της Ισπανίας, ενώ η μετοχή της ισπανικής τράπεζας Bankia υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο μετά την πρόταση της Μαδρίτης να τοποθετήσει δημόσιο χρέος στην τράπεζα που έχει πληγεί από την φούσκα των ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέδωσε το υψηλό επιτόκιο στην γενικότερη ανησυχία για το μέλλον του ευρώ, ενώ απέκλεισε, για ακόμη μια φορά τα σενάρια που θέλουν την Ισπανία να αναζητά εξωτερική βοήθεια για την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει πληγεί από το σπάσιμο της φούσκας στα ακίνητα.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου για το 10ετές ισπανικό ομόλογο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ και έκλεισε για πρώτη φορά, πάνω από τις 500 μονάδες βάσης, στις 511.

'«Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για τη ζώνη του ευρώ και αυτό οδηγεί το ασφάλιστρο κινδύνου για ορισμένες χώρες πολύ υψηλά. Αυτός είναι ο λόγος που θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα'' ότι δεν θα εγκαταλειφθεί το ευρώ», είπε ο κ. Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξει καμία (ευρωπαϊκή) βοήθεια διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».

Η συνέντευξη τύπου του Ισπανού πρωθυπουργού έλαβε χώρα πριν η Bankia ανακοινώσει τις ζημιές που κατέγραψε το 2011, οι οποίες ανήλθαν στα 3,3 δισ. ευρώ και ήταν αισθητά αυξημένες σε σύγκριση με τα μέτρια κέρδη που είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

Ο κ. Ραχόι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, αλλά υποστήριξε τη θέση ότι το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει απευθείας στις τράπεζες.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Ισπανία μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της Bankia με κρατικά ομόλογα σε αντάλλαγμα μετοχές της τράπεζας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν τη μέθοδο για να στηρίξει και άλλες προβληματικές τράπεζες – κινήσεις, οι οποίες θα ωθήσουν τα χρέη της χώρας πάνω από το 79,8% της οικονομικής παραγωγής που αναμένεται για φέτος.

«Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί από τη Γερμανία και την Ιρλανδία στο παρελθόν, είναι απολύτως έγκυρη», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ