Ένα νέο ιδιαίτερα πολύπλοκο κακόβουλο λογισμικό (που αποκαλείται Flame) ανακάλυψαν οι ερευνητές της ρωσικής φίρμας Kaspersky Labs, σε συνεργασία με υπηρεσία του ΟΗΕ, και μάλιστα αποδίδουν τη δημιουργία του σε μυστικές υπηρεσίες κάποιας χώρας.
Σύμφωνα με το BBC, η Kaspersky Labs θεωρεί ότι το Flame λειτουργεί ήδη από τον Αύγουστο του 2012 και φέρεται να έχει χτυπήσει πάνω από 600 στόχους σε Ιράν, Ισραήλ, Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Οι μολυσμένοι υπολογιστές άνηκαν σε κυβερνητικές υπηρεσιες, ακαδημαϊκά ινστιτούτα αλλά και επιχειρήσεις.
Οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον νέο ιό υποστηρίζουν ότι είναι μία από τις πιο πολύπλοκες απειλές στην ασφάλεια υπολογιστών που έχουν δει. Κι αυτό γιατί ο Flame δεν προξενεί ζημιά, αλλά δουλεύει σιωπηλά στο παρασκήνιο, συλλέγοντας ευαίσθητα δεδομένα. Καταγράφει την διαδικτυακή κίνηση, αποθηκεύει στιγμιότυπα της οθόνης, συλλέγει ηχητικές συνομιλίες και πολλά άλλα. Στη συνέχεια μέσω ενός περίπλοκου δικτύου στέλνει όλα αυτά τα δεδομένα πίσω στους δημιουργούς του. Λόγω αυτής της πολυσχιδούς λειτουργικότητάς του, οι ερευνητές τον παρομοιάζουν με «βιομηχανική σκούπα».
Ο ιός έχει μέγεθος 20ΜΒ και είναι 20 φορές μεγαλύτερος από τον διάσημο ιό Stuxnet. Λόγω του μεγέθους του, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν πολύ καιρό για να καταλάβουν πως λειτουργεί. Τονίζουν όμως ότι «ο Flame δεν έχει φτιαχτεί για να κλέψει λεφτά από τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι πολύ διαφορετικός από τα συνηθισμένα κακόβουλα λογισμικά». Γι' αυτό το λόγο, υποστηρίζουν δεν μπορεί να είναι προϊόν χακτιβιστών (π.χ. Anonymous) ή κυβερνοεγκληματιών αλλά κυβερνητικών υπηρεσιών.