ΜΙα ολόκληρη ινδουϊστική αυτοκρατορία, αυτή της φυλής των Χάραπαν, φαίνεται πως βούλιαξε κυριολεκτικά στη λάσπη όταν οι μουσώνες έπαψαν και οι βροχές σταδιακά σταμάτησαν! Για πρώτη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα αίτια της κατάρρευσης ενός ολόκληρου πολιτισμού...
Οι κλιματολογικές αλλαγές έσβησαν από τον χάρτη μια από τις πρώτες πραγματικά μεγάλες αυτοκρατορίες του κόσμου, λένε οι επιστήμονες έπειτα από έρευνες ετών στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και ένα μεγάλο κομμάτι της βόρειας Ινδίας (όπου βρέθηκαν πολλά ευρήματα από την εποχή που μεσουρανούσε η αυτοκρατορία της Μεσοποταμίας).
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η αυτοκρατορία βρέθηκε στην ακμή της πριν από 5200 χρόνια και μεγαλούργησε χτίζοντας μια τεράστια πολιτεία κατά μήκος ενός ποταμού που σήμερα δεν υπάρχει στον χάρτη και φτάνοντας μέχρι τη Μεσοποταμία αλλά και την Αίγυπτο.
Ο γεωλόγος δρ. Λιβίου Γκιόσαν -επικεφαλής της έρευνας του Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI)- αποκάλυψε πως «οι πόλεις που χτίστηκαν κατά μήκος του ποταμού άρχισαν σιγά σιγά να εγκαταλείπονται όταν οι μουσώνες σταδιακά σταμάτησαν, οι βροχές ελαττώθηκαν και τα νερά του ορμητικού ποταμιού που διατηρούσε εύκρατη την περιοχή έγιναν λάσπες». Περίπου 3000 χρόνια πριν η αυτοκρατορία είχε σβηστεί από τον χάρτη.
«Μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο υποθέσεις για τον μυστικό αυτόν αρχαίο πολιτισμό αλλά τα ευρήματα στην περιοχή υποδήλωναν ότι κάτι σπουδαίο υπήρχε εκεί. Στις αρχές του 1920 οι έρευνες σταμάτησαν αλλά τώρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των φωτογραφιών από δορυφόρων και την αναλυτική χαρτογράφηση της περιοχής είχαμε στα χέρια μας αρκετά στοιχεία που επιβεβαίωναν τις υποθέσεις μας. Οι Harappans υπήρξαν, μεγαλούργησαν στις όχθες μυθικού ποταμού που δεν υπάρχει πια και λόγω των συνεχών κλιματολογικών αλλαγών εξαφανίστηκαν», διευκρινίζει ο ερευνητής.