Τη στενή αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικών και Τύπου επιβεβαίωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, κατά την εξέτασή του, ως μάρτυρας στην επιτροπή που εξετάζει τις σχέσεις εξουσίας-Τύπου στη χώρα.
Η συγκεκριμένη έρευνα, που γίνεται από την επιτροπή Leveson, έχει σκοπό να διαλευκάνει τις σχέσεις μεταξύ του βρετανικού τύπου και της εξουσίας και συστάθηκε με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών από εφημερίδες του συγκροτήματος Μέρντοχ που ταλανίζει τη Μεγάλη Βρετανία από πέρυσι το καλοκαίρι.
Ο Τόνι Μπλερ αφού εξήρε τη δουλειά των Βρετανών δημοσιογράφων, «όταν ήταν στα φόρτε τους, ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο» είπε ότι «η χρησιμοποίηση των εφημερίδων στην υπηρεσία της πολιτικής διάβρωσε τη σχέση, δημιουργώντας κάτι το ανθυγιεινό».
Ο κ. Μπλερ θεώρησε δεδομένη μία τέτοια σχέση, διαχώρισε όμως τη θέση του, μιας και όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε ήδη αποφασίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, να τιθασεύσει το «φαινόμενο» παρά να έρθει αντιμέτωπος με αυτό. Μάλιστα σε μια αποστροφή με αρκετή ειλικρίνια είπε:
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ήμασταν η πρώτη και μοναδική κυβέρνηση που θέλησε να προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο ότι κάναμε, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να πεις ότι βγαίναμε έξω και λέγαμε πράγματα που είναι εντελώς ψέματα».
Απαντώντας πάντως σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε πως η Κυβερνησή του πήρε περισσότερες αποφάσεις κατά των συμφερόντων του Ρούπερτ Μέρντοχ παρά υπέρ του.
Μπλερ, είσαι εγκληματίας!
Στα αξιοσημείωτα της κατάθεσης Μπλερ, ήταν η εισβολή ενος βρετανού «Αγανακτισμένου» στην αίθουσα, ο οποίος φώναζε ότι ο Μπλερ είναι εγκληματίας πολέμου. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασια διακόπηκε για λίγο, μέχρις ότου ο άνδρας συλληφθεί. Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας απάντησε από μικροφώνου στις κατηγορίες που του απηύθυνε ο άγνωστος άνδρας, τονίζοντας ότι ουδέποτε υπηρξε έμμισθος υπάλληλος της JPMorgan, όπως υποστήριζε ο αγανακτισμένος.