Ανεργοι 40άρηδες, μέσης εκπαίδευσης ψηφίζουν Χρυσή Αυγή - iefimerida.gr

Ανεργοι 40άρηδες, μέσης εκπαίδευσης ψηφίζουν Χρυσή Αυγή

40άρηδες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας που υπάρχουν μετανάστες αλλά σε όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας η Χρυσή Αυγή έκανε ρεκόρ ψήφων και έφτασε στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 7% και 21 έδρες. Ερευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιχειρεί να φωτίσει τα αίτια που έκαναν τους μισούς Αθηναίους να είναι κατά των μεταναστών.

Στην ερώτηση ποια πιστεύουν ότι είναι η επίδραση των μεταναστών στην οικονομία της χώρας το 59% των κατοίκων στο κέντρο (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Πατήσια και Κυψέλη) απαντούν πως είναι αρνητική.

Στην ερώτηση αν οι μετανάστες υποσκάπτουν ή εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας το 61% των ερωτωμένων στην Αθήνα απαντά ότι την υποσκάπτουν, το 31% έχει ουδέτερη θέση και το 8% πιστεύει ότι την εμπλουτίζουν.

Το προφίλ αυτών που ψήφισαν Χρυσή Αυγή

Από τα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ότι η επιρροή της Χρυσής Αυγής είναι ισχυρότερη:

α) ανάμεσα στους άνδρες,

β) στις ηλικίες 35-44,

γ) στους αποφοίτους Λυκείου και τεχνικής εκπαίδευσης και

δ) στους ανέργους και στους εμπόρους.

Ως το 2011 οι Αθηναίοι που έρχονταν σε επαφή με τη δράση της Χρυσής Αυγής μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων ή από το φιλικό τους περιβάλλον ήσαν περισσότεροι στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη. Το 2012 καταγράφεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό όσων αναζητούν πληροφορίες για τη Χρυσή Αυγή στο Διαδίκτυο (αύξηση περίπου 80%). Η αύξηση είναι υψηλότερη στα λοιπά διαμερίσματα, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν σε αυξημένο ενδιαφέρον για τη Χρυσή Αυγή ως εκλογική επιλογή εντός του 2012.

Η αρνητική στάση απέναντι στους μετανάστες δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη μεταναστευτική παρουσία, αλλά διαχέεται και στους κατοίκους των υπολοίπων διαμερισμάτων της Αθήνας. Με άλλα λόγια η αντιμεταναστευτική στάση των πολιτών αποδεσμεύεται από «τον φόβο του μετανάστη» που οι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά και μετατρέπεται σε γενικευμένη άρνηση απέναντι στο φαινόμενο.

Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο στους κατοίκους ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων. Περίπου δύο στους τρεις δηλώνουν ότι «θα ένιωθα φόβο αν χρειαζόταν να διασχίσω μετά τα μεσάνυχτα το κοντινό μου πάρκο» και το 1/3 του δείγματος δηλώνει ότι «θα ένιωθα φόβο αν χρειαζόταν να μείνω στη διάρκεια του Αυγούστου μόνος στο διαμέρισμά μου για μερικές ημέρες».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσπάθησαν, επίσης, να εντοπίσουν αν οι Αθηναίοι είναι αρνητικοί απέναντι στους μετανάστες κάθε υπηκοότητας. Τα συμπεράσματα είναι τρανταχτά. Στο σενάριο κατά το οποίο ο διαρρήκτης είναι Ελληνας μόλις το 27% προτείνει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δύο ετών. Σε εκείνο κατά το οποίο είναι Αλβανός με άδεια το ποσοστό φθάνει το 46%, ενώ σε εκείνο κατά το οποίο είναι Αλβανός χωρίς άδεια το 52% και στο σενάριο που είναι Αφγανός με άδεια το ποσοστό ανέρχεται στο 49%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ανεκτικός απέναντι στους μετανάστες, οι ψηφοφόροι του γίνονται όλο και πιο αντιμετανάστες.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το γεγονός στη μαζική εισροή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, οι οποίοι και δεν μοιράζονται τις παραδοσιακά ανεκτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γενικότερα, εμφανίζεται μετατόπιση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων σε περισσότερο αντιμεταναστευτικές θέσεις. Στην κλίμακα από το 1 ως το 10 και αναφορικά με την επίδραση που έχουν οι μετανάστες στην οικονομία (0 = αρνητική, 10 = θετική) οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ σημειώνουν σε μέσον όρο 3,4, της ΝΔ 2,2, του ΚΚΕ 3,4, του ΛΑΟΣ 1,4, του ΣΥΡΙΖΑ 3,8, των Οικολόγων 2,9, των Ανεξάρτητων Ελλήνων 1,8, της Χρυσής Αυγής 1,5, της ΔΗΜΑΡ 3,9 και της Δράσης 4,7.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ