Τέσσερα κόμματα εμφανίζουν σταθερά ποσοστά ή και αύξηση στις δημοσκοπήσεις, - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- και η τάση αυτή δείχνει, πιθανόν, και το μετεκλογικό σκηνικό
Τα υπόλοιπα κόμματα «αιμορραγούν» προς τους δυο κεντρικούς πόλους -κεντροδεξιά, κεντροαριστερά- αλλά με πιθανότερο ενδεχόμενο να έχουμε Βουλή οκτώ ή και εννέα κομμάτων.
Το σημαντικότερο στοιχείο των δημοσκοπήσεων που κατέκλυσαν τα Μέσα Επικοινωνίας το διήμερο είναι η μάχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση. Παρότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να κατέχει την πρώτη θέση και στις πέντε δημοσκοπήσεις εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερη δυναμική στο νέο δίπολο που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή.
Είναι σημαντικό ότι οι ερωτηθέντες δίνουν το προβάδισμα νίκης στη ΝΔ, αφού το 53% πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου έναντι 32% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα , όμως, «ποιό κόμμα θέλετε να βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές», μόνο το 32,7% των πολιτών απαντούν θετικά για τη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις δυο μονάδες πίσω. Αυτό δείχνει ότι η δυναμική των κομμάτων θα κριθεί ως την τελευταία στιγμή και η πρωτιά δεν πρέπει να θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένη.
Είναι σημαντικό ότι το ΚΚΕ δείχνει να λεηλατείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και χάνει σημαντικές δυνάμεις (χάνει από 2,19% έως και 4%) αφού οι ψηφοφόροι του δείχνουν να γοητεύονται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς.
Προβληματική δείχνει και η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που χάνουν προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ έως και 5,2%. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί η απώλεια στελεχών, αυτό το σαββατοκύριακο, προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Απώλειες σημειώνει και η Χρυσή Αυγή, τα μικρότερα κόμματα (Οικολόγοι, ΛΑΟΣ) συμπιέζονται κάτω από την πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενώ ελπίδες να εισέλθουν στη Βουλή έχουν ο Θάνος Τζήμερος και ο Στέφανος Μάνος αφού το κόμμα Δημιουργία Ξανά φλερτάρει με το 3%.