Συρία: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, 5 νεκροί διαδηλωτές - iefimerida.gr

Συρία: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, 5 νεκροί διαδηλωτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων, αλλά παρανόμων διαδηλώσεων στη Συρία, η μυστική αστυνομία συνέλαβε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ριάντ Σάιφ, στην κεντρική Δαμασκό, σύμφωνα με την κόρη του και ακτιβιστές. Στην πόλη Χομς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους και σκότωσαν πέντε διαδηλωτές που ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες, όπως δήλωσε ένας άλλος ακτιβιστής.

"Ο πατέρας μου σπρώχθηκε σε ένα λεωφορείο με άλλους διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στο τζαμί αλ Χάσαν", δήλωσε η Τζουμάνα Σάιφ στο Ρόιτερς.

Εξάλλου περίπου 2.000 κάτοικοι του ανατολικού προαστίου της Δαμασκού Σάκμπα πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους κεντρικούς δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση εκατοντάδων συγγενών τους που έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλώσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

"Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" φώναζαν οι διαδηλωτές.

Στην πόλη Χομς περισυνελέγησαν πέντε πτώματα στην περιοχή Μπαμπ αλ Σίμπα. "Υπάρχουν πολλοί τραυματίες ανάμεσα στους διαδηλωτές. Χιλιάδες πραγματοποιούν ακόμη πορεία σε άλλα σημεία της Χομς", δήλωσε ένας ακτιβιστής που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Οι σημερινές διαδηλώσεις είχαν απαγορευτεί απ΄το καθεστώς. Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ζήτησε σήμερα από τους Σύρους "να απέχουν από κάθε καθιστική διαμαρτυρία και διαδήλωση" επισημαίνοντας "την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας και να βοηθήσουν τις αρχές να εκπληρώσουν τις αποστολές τους".

Οι υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει σε φορτηγάκια, καλούσαν τους κατοίκους της πόλης που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις να πάνε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους "αν δεν θέλουν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν". Καλούσαν επίσης τους εμπόρους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τους πολίτες να μην βγαίνουν έξω.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έπαιρναν μέρος σε κάθε πόλη περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παρά την απαγόρευση που έχουν κηρύξει οι αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαδηλώσεις Συρία Ασάντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ