Ποιον διασώζουν τα «πακέτα» που παρέχονται στην Ελλάδα, βάσει των Μνημονίων; «Tα γερμανικά κρατικά ταμεία και της γερμανικές τράπεζες». Όχι, δεν απαντά κανένα ελληνικό «αντιμνημονιακό» κόμμα. Η απάντηση προέρχεται από το πρακτορείο Bloomberg View.
Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρόντισαν ώστε τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αναλύοντας διεξοδικά αυτή τη διαδικασία, το Bloomberg View αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά σημεία:
Πρώτο: Εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβη με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτομάτως, ως άμεση κίνηση της νομισματικής ένωσης.
Δεύτερο: Μόλις οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αντιστάθμισαν τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.
Τρίτο: Τα προαναφερθέντα δάνεια εντάχθηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, υπό μορφή απαιτήσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Τέταρτο: Εάν η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών προς τους δανειστές, οι απώλειες θα μοιράζονταν στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αναλόγως της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραεζα. Στη Γερμανία θα αναλογούσε το 28%.
Πέμπτο: Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα βάρη που θα επωμίζονταν οι γερμανικές τράπεζες μεταφέρθηκαν στους φορολογούμενους όλης της Ευρωζώνης.
«Ε, όχι και συνετή η Γερμανία»...
Bloomberg αμφισβητεί το κλισέ το οποίο – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- διατείνεται πως «η Το Γερμανία είναι ένας συνετός ενήλικος και η Ελλάδα ένα απερίσκεπτο, άτακτο παιδί».
Τονίζει συγκεκριμένα ότι οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Προς επίρρωσιν, αναφέρει:
«Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους. Εν ολίγοις, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν»
Το Bloomberg View εξηγεί τι εννοεί το Βερολίνο, όταν λέει πως η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τυχόν ελληνική αποχώρηση από το ευρώ: Ότι θα «πληρώσουν τη νύφη» κυρίως οι Γάλλοι! Γράφει:
«Προτού αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, οι γερμανικές τράπεζες κινδύνευαν με μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα τα βάρη θα κατανεμηθούν στους φορολογούμενους όλης της Ευρωζώνης. Πρωτίστως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα»
«Η Άνγκελα Μέρκελ να θυμηθεί ότι κέρδισε από την Ευρώπη»
Κατά το Bloomberg View, πάντως, εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη η Γερμανία κάθε άλλο παρά αλώβητη θα μείνει...
«Το κόστος από τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιβαρύνει τη Γερμανία. Εάν ο τραπεζικός πανικός και η αναστάτωση στις αγορές ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, θα εξανεμιστεί μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα ζημίωνε και τις εξαγωγές της Γερμανίας, θα διακινδύνευε δε την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε».
Το Bloomberg View διατυπώνει ένα «δια ταύτα»:
«Για να τα αποτρέψει όλα αυτά, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα κι ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών. Να αποδεχθεί ένα μηχανισμό που θα ενισχύσει οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, με τον ίδιο αυτόματο τρόπο που χαρακτήρισε τη διάσωση της Γερμανίας. Αν μάλιστα δεχόταν ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων, θα έκανε ένα πρώτο βήμα».
Και καταλήγει:
«Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ σκέφτεται το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, ας έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα, όπως και η Ελλάδα»