Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους μετεωρολόγους αλλά και τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι επονομαζόμενες «μετεωρολογικές βόμβες» στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο απο ένα χρόνο.
Ως μετεωρολογική βόμβα ορίζεται όταν το βαρομετρικό «πέφτει» απότομα. Συγκεκριμένα όταν η πίεση στο κέντρο του βαρομετρικού πέσει τουλαχιστον κατα 17hPa σε λιγότερο απο 24 ώρες. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην Ελλάδα μία φορά κάθε δύο χρόνια.
Αυτό όμως που θορύβησε τους επιστήμονες ήταν το γεγονός οτι εμφανίστηκαν τρεις μετεωρολογικές βόμβες σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Συγκεκριμένα η πρώτη βόμβα ήταν όταν το διάστημα 5-7 Ιανουαρίου, οι άνεμοι έφτασαν τα 145km την ωρα, η δεύτερη, ακριβώς ένα μήνα μετά την πρώτη, δηλαδή 5-7 Φεβρουαρίου προκαλώντας καταστροφές σε όλη τη χώρα, ενω το «τελειωτικό» χτύπημα ήρθε στι 17-18 Απριλίου με πλυμμήρε και θαλασσοταραχές.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Εθνος», ο ερευνητής Κώστας Λακουβάρδος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την συχνότητα των φαινομένων αυτών και επισήμανε οτι οι ερευνητές παρακολουθούν τα γεγονότα έτσι ώστε να διαπιστώσουν ενα πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή μόνιμη κλιματική μεταβολή.