Την άποψη πως η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσέκνο είναι «αδύναμη» αλλά πολύ «μαχητική» και αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, μετά την συνάντηση που είχε μαζί της.
«Η συνάντησή μας διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά», είπε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σωματικά είναι πολύ αδύναμη. Υποφέρει στην πλάτη και παρέμεινε ξαπλωμένη στο κρεβάτι της κατά τη διάρκεια όλης της συνάντησης», συμπλήρωσε.
«Όμως το ηθικό της είναι ακμαίο και παραμένει πολύ μαχητική. Γι' αυτήν, η μόνη αντικειμενική αρχή που μπορεί να χειριστεί την υπόθεσή της είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιθυμεί να φέρει την υπόθεσή της το ταχύτερο δυνατόν ενώπιον αυτής της αρχής» σημείωσε.
«Η δίκη της ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου έχει στην πραγματικότητα καθυστερήσει για τις 26 Ιουνίου και έχει την αίσθηση ότι ο τρόπος αυτός που γίνονται τα πράγματα επιτρέπει να αποκλειστεί ένας πολιτικός αντίπαλος από τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Τιμοσένκο θέλει να αντικρούσει άμεσα τις κατηγορίες εναντίον της ώστε να μπορέσει να μετάσχει στις εκλογές.
Σύμφωνα με τον Φερχόφστατ, η πρώην πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποστήριξή τους μετά την απόφαση που ψηφίστηκε χθες και ζήτησε την αποστολή Ευρωπαίων και διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία "το ταχύτερο δυνατό" για την επιτήρηση των εκλογών, «καθώς οι νοθείες ξεκινούν τώρα, με τη δημιουργία των καταλόγων και τη δήλωση των υποψηφιοτήτων», όπως υποστήριξε η ίδια.
Η Τιμοσένκο «ζήτησε εξάλλου μια ένωση της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία», σημείωσε ο Φερχόφστατ.
Η πρώην πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις απειλές για μποϊκοτάζ του Euro 2012 και «βρίσκει καλό να μην έρθουν οι πολιτικοί ως ένδειξη διαμαρτυρίας», αλλά «καλεί τους υποστηρικτές των διαφόρων ομάδων να έρθουν σε μεγάλο αριθμό στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου η Τιμοσένκο επιθυμεί την επίτευξη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ και Ουκρανίας «υπό τον όρο ότι οι ουκρανικές αρχές θα δείξουν ότι αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», κατάληξε ο Φερχόφστατ.