Πιέσεις Κίνας προς ΗΠΑ με φόντο το έλλειμμα - iefimerida.gr

Πιέσεις Κίνας προς ΗΠΑ με φόντο το έλλειμμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση της Κίνας, επισείοντας τα τεράστια συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάρια, άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μειώσει το έλλειμμά στον προϋπολογισμό της και πρόσθεσε ότι θα εγείρει θέμα διακρίσεων σε βάρος κινέζων επενδυτών στις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας στις οποίες θα λάβουν μέρος ανώτεροι αξιωματούχοι.

Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης ότι οι αξιώσεις της Ουάσινγκτον προς το Πεκίνο να ανατιμήσει --αυξάνοντας σημαντικά-- την αξία του γιούαν και να τερματίσει την καταστολή των διαφωνούντων, δύο θέματα που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που διαθέτουν τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, δε θα σημειώσουν ιδιαίτερη πρόοδο στο λεγόμενο Στρατηγικό και Οικονομικό Διάλογο της Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή" το αμερικάνικο δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζιου Γκουάνγκγιαο σε συνέντευξη Τύπου εν όψει των διμερών επαφών.

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στο Κογκρέσο όσον αφορά διάφορες προτάσεις για την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια εφέτος κι είναι ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας για την Κίνα καθώς και άλλες κυβερνήσεις, που αγοράζουν μεγάλο μέρος των χρεογράφων που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και άλλους πόρους σε δολάρια.

Η Κίνα έχει τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως. Εξ αυτών σχεδόν τα δύο τρίτα είναι σε δολάρια, και η εκδήλωση της ανησυχίας της σχετικά με την αμερικάνικη οικονομική πολιτική μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές για τις διεθνείς χρηματαγορές.

"Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά τους να προβούν σε δημοσιονομική εξυγίανση θα. . . υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα βάσει της πρότασης του προέδρου (Μπαράκ) Ομπάμα", πρόσθεσε ο Ζιου, εκδηλώνοντας μια ασυνήθιστα σαφή στήριξη από μέρους του Πεκίνου στο σχέδιο του αμερικανού προέδρου.

"Στο παρόν στάδιο πιστεύουμε ότι το πιο κρίσιμο πράγμα είναι η οικονομία των ΗΠΑ να διατηρήσει την ορμή της προς την ανάκαμψη. . . ότι η αναπτυξιακή τάση αυτή θα συνεχιστεί", είπε ο Ζιου.

Ο Ζιου και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κούι Τιανκάι, μιλώντας στους δημοσιογράφους εν όψει της έναρξης του διήμερου Διαλόγου την Δευτέρα, εξέθεσαν τις θέσεις του Πεκίνου και για άλλα οικονομικά θέματα και ζητήματα διεθνούς πολιτικής στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν εκφράζοντας ότι θέλουν να υπάρξει συνεργασία.

Σ' αυτά περιλαμβάνεται η ισοτιμία του γιούαν, που η Ουάσινγκτον έχει πει επανειλημμένα ότι θεωρεί πολύ χαμηλή, ώστε να ευνοούνται αθέμιτα οι κινεζικές εξαγωγές, και να μειώνεται η αξία των αγαθών των ΗΠΑ που αγοράζει η Κίνα.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατεύθυνση όσον αφορά την μεταρρύθμιση του γιούαν αλλά διαφωνούν σε ό,τι αφορά το ρυθμό που πρέπει να προχωρήσει, είπε ο Ζιου.

"Σε αυτά τα συγκεκριμένα θέματα ειλικρινά αναγνωρίζω ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφορετικές απόψεις. Επομένως, χρειάζεται να συζητήσουμε".

Η Κίνα αποδέσμευσε το νόμισμά της από την πρόσδεση στο δολάριο που εφάρμοζε επί σχεδόν δύο χρόνια τον Ιούνιο, και εφέτος καθοδήγησε την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος στα ιστορικά υψηλότερά της επίπεδα. Το γιούαν έχει καταγράψει αύξηση της αξίας του (έναντι του δολαρίου) κατά περίπου 5% από τον Ιούλιο.

Ο Ζιου και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Κισάν είπαν στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ότι η αύξηση της αξίας του γιούαν είναι προς το συμφέρον της Κίνας. Οι Ουάνγκ και Γκάιτνερ θα ηγηθούν σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πτυχές του διαλόγου, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο επίτροπος Ντάι Μπινγκούο, που έχει συμβουλευτικό ρόλο της κινεζικής ηγεσίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα διεξαγάγουν διάλογο για στρατηγικά θέματα.

Το Πεκίνο διαμαρτύρεται ότι η Ουάσινγκτον, την ώρα που αξιώνει να υπάρξει ευρύτερη πρόσβαση για τις αμερικάνικες εταιρίες στην δική του αγορά εφαρμόζει απρόκλητα περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούμενη συχνά ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

"Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μας δώσουν ένα υγιές νομικό και θεσμικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Ειδικότερα, ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε βάρος των Κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων", είπε ο Ζιου.

Όσον αφορά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Κούι είπε πως το Πεκίνο ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα συζητήσουν "στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ