Μόντι: Έρχονται τα ευρωομόλογα Μέρκελ: Όχι, θα είναι χειρότερα - iefimerida.gr

Μόντι: Έρχονται τα ευρωομόλογα Μέρκελ: Όχι, θα είναι χειρότερα

Μόντι: Σε λίγο θα έχουμε ευρωομόλογα – Μέρκελ: Όχι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αντιπαράθεση για τα ευρωοομόλογα συνεχίζεται, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Θέμα χρόνου είναι κατά τον Μάριο Μόντι η έκδοσή τους, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ διαμηνύει: «Δεν είναι αυτή η λύση, τα ευρωοομόλογα θα επιδεινώσουν την κατάσταση».

Ο ιταλός πρωθυπουργός, σύμμαχος του Φρανσουά Ολάντ στην ευρωπαϊκή πολιτική- οικονομική διελκυστίνδα, διατύπωσε την πρόβλεψη πως τα ευρωομόλογα βρίσκονται ... καθ' όδόν, όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Τσέχο ομόλογό του, Πέτρ Νέκας. «Η Ιταλία επιθυμεί τα ευρωομόλογα, η θέσπιση των οποίων δεν πρόκειται να αργήσει πολύ», είπε.

Από το βήμα ενός συνεδρίου, η γερμανίδα Καγκελάριος επαναβεβαίωσε την αρνητική θέση του Βερολίνου για τα ευρωομόλογα. Είπε ότι η έκδοσή τους θα στερείτο νοήματος και πρόσθεσε πως «το μόνο που θα πετύχαιναν θα ήταν να επιδεινώσουν» την κρίση.

Τόνισε ακόμη η κυρία Μέρκελ: «Η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με ένα μαγικό φάρμακο, αλλά με το κόστος μεγάλων κόπων». Κατέληξε λέγοντας πως η Ευρώπη «δεν πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα κερδίζει».

Η Κομισιόν παραπέμπει το θέμα στο ...ακαθόριστο μέλλον. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις που επέλεξε η εκπρόσωπός της, Πία Άρενκιλντε-Χάνσεν: «Θα συνεχιστεί η συζήτηση περί ενδεχόμενης εισαγωγής ευρωομολόγου, με βάση την έκθεση που θα καταθέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, σε χρονική στιγμή που ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί»

Ο ΟΟΣΑ, τα ... μπαζούκας, τα κανόνια και η πυρίτιδα

Διαμάχη ... «περί όνου σκιάς» θεωρεί, σε αδρές γραμμές, την αντιπαράθεση του Βερολίνου με τον «άξονα» Παρισιού – Ρώμης για τα ευρωομόλογα ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Παρίσι, ο κ. Γκουρία είπε πως υπάρχουν «πολλά εργαλεία για την διασπορά των οικονομικών κινδύνων». Και πρόσθεσε:

«Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αν όχι εργαλεία διασποράς του οικονομικού κινδύνου; Υπάρχουν λοιπόν εργαλεία και μηχανισμοί απέναντι σε μια μοναδική, ωμή πραγματικότητα. Την αγορά»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ολοκλήρωσε την ανάλυσή του με ... πολεμική ορολογία:

«Έχουμε τις δυνατότητες, τη δύναμη πυρός - την πυρίτιδα του κανονιού και τα μπαζούκας. Πρέπει, λοιπόν, όλα αυτά να τα συναρμολογήσουμε, να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να κάνουμε χρήση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ