ΕΕ: Να επιβληθούν κυρώσεις κατά του προέδρου Ασαντ - iefimerida.gr

ΕΕ: Να επιβληθούν κυρώσεις κατά του προέδρου Ασαντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκκληση έκανε σήμερα η ΕΕ προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τις διεθνείς κυρώσεις που εστιάζονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πρόσωπο του σύρου προέδρου, ένα θέμα που ακόμη διχάζει τους 27 όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Ένα σημείο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη: η παρουσία, ή μη, του Μπασάρ αλ Άσαντ» στον κατάλογο των προσώπων που επηρεάζονται από τις πρόνοιες για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση έκδοσης βίζας, ο οποίος κατάλογος περιλαμβάνει δεκαπέντε ονόματα, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν. Μετά το πέρας της συνάντησης «αναμένεται μία τελική απόφαση για τον κατάλογο και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των κυρώσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρεσβευτές ήδη είχαν συμφωνήσει επί της αρχής για τις κυρώσεις που θα θεσπισθούν κατά της Συρίας, ιδιαίτερα το εμπάργκο στην πώληση όλων, επιφορτίζοντας τους ειδικούς να επεξεργασθούν τις λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, οι αντίπαλοι του καθεστώτος Άσαντ επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους για νέες διαδηλώσεις σήμερα, παρά την αντίθεση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Σήμερα είναι η Παρασκευή της ανυπακοής. Είναι ένα μήνυμα προς όλους που έχουν συναίσθηση της κατάστασης. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας. Για τούτα τα αγαθά αψηφούμε τον κόσμο», τονίζεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Η Συριακή Επανάσταση 2011», που δημιουργήθηκε από νεαρά μαχητικά στελέχη της εξέγερσης.

Το κείμενο αναρτήθηκε την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών αξίωνε σε ανακοινωθέν του από τον κόσμο «να απόσχει κάθε καθιστικής διαμαρτυρίας, ή άλλης διαδήλωσης».

Στο ίδιο κείμενο, που αναπαράγεται από το κρατικό πρακτορείο SANA, προτάσσεται «η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας και για βοήθεια προς τις αρχές να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

Το υπουργείο τονίζει επίσης πως «έχουν απελευθερωθεί 361 άτομα, τα οποία είχαν παραδοθεί στην αστυνομία» αυτοβούλως, έπειτα από το κάλεσμα που το καθεστώς είχε απευθύνει τη Δευτέρα «προς τους πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν, ή διέπραξαν παρανομίες, ή έφεραν όπλα, διατάραξαν την ασφάλεια, ή διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες, να παραδοθούν έως τις 15 Μαΐου και να παραδώσουν τα όπλα τους στις αρμόδιες αρχές», με εγγύηση να τους χορηγηθεί αμνηστία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία ΕΕ Ασάντ κυρώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ