Παράταση ίσως για έναν ακόμα μήνα, σκέπτεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, η οποία κανονικά «κλείνει» στις 31 του μήνα. Ωστόσο, είναι τέτοια η κατάσταση στα έσοδα (έως και 30% η μείωση σε σχέση με πέρσι), που είναι αμφίβολο εάν φτάνει αυτό για να αποτραπεί το διαφαινόμενο κραχ.
Οι συσκέψεις στο υπουργείο είναι πυρετώδεις και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Ζανιάς θα επισκεφθεί μεγάλες εφορίες και τελωνεία για να ζητήσει επιτόπου από τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών, να συμβάλουν στην αναστροφή της έως τώρα αρνητικής εικόνας.
Ήδη, πάντως, στα δικαστικά τμήματα των εφοριών υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς μετά από σχετική οδηγία, θα επιχειρηθεί νέα άσκηση πίεσης προς τους οφειλέτες, αλλά αυτή τη φορά από πιο χαμηλά. Ειδικότερα, έχουν αρχίσει οι οχλήσεις σε όσους χρωστάνε από 3.000 ευρώ και πάνω, με τη προειδοποίηση ότι εάν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις ήτοι κατάσχεση ακινήτων και κατάσχεση εις χείρας τρίτων, αρχής γενομένης από τα ενοίκια.
Παράταση αναμένεται να δοθεί και στη καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς συμπίπτει σχεδόν χρονικά με τη διεξαγωγή των εκλογών. Ούτως ή άλλως είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας στο επίμαχο διάστημα, που κρινόταν αναγκαία η παράταση, παρά το ότι σχεδόν 400.000 φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τη δήλωση τους, επειδή έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό του φόρτου εργασίας, ότι το υπουργείο προσδοκά πολλά από το "κλείσιμο" όσο το δυνατόν περισσότερων από τις 485.000 εκκρεμείς υποθέσεις στις εφορίες, πάνω από τα κεφάλια των εφόρων επικρέμαται και ο πέλεκυς της παραγραφής στο τέλος του έτους των χρήσεων 2000- 2006.