Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπου έξι μήνες, και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 2013, με υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60% προβλέπει η Citigroup στην τελευταία έκθεση της, τονίζοντας ότι είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, η έξοδος της χώρας από το ευρώ τοποθετείται την 1η Ιανουαρίου του 2013, αν και τονίζεται ότι αυτό είναι ενδεχόμενο και όχι 100% βέβαιο ότι θα συμβεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Citigroup αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον πολύ πιθανό.
Η έξοδος της χώρας, κατά την Citigroup, θα συνδυασθεί με μεγάλη υποτίμηση του νέου νομίσματος ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα καταβαραθρωθεί. Αναλυτικότερα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει στα εξής:
- Υποτίμηση 60% της νέας δραχμής (;). Το νέο νόμισμα θα παραμείνει υποτιμημένο έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών.
- Εκτίναξη του χρέους ως προς ΑΕΠ στο 400% έως το 2013 και νέα αναδιάρθρωση του το 2015.
- Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10% το 2013.
- Ανοδο του πληθωρισμού στο 20% το 2013 και το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η Citigroup που εισήγαγε τον όρο "Grexit", από το Greek Exit, που σημαίνει «ελληνική έξοδος» και περιγράφει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Διακοπή χρηματοδότησης αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ!
Όμως η έκθεση προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μόνο μέχρι την 17η Ιουνίου. Μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την Citigroup, τα πράγματα θα αλλάξουν αν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα ακυρώσει ή δεν θα εφαρμόσει το Μνημόνιο.
Το κλείσιμο της ευρωπαϊκής κάνουλας θα σημάνει την πολύ γρήγορη εξάντληση των ήδη περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων, συνεχίζει η Citigroup, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναγκαστεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ.
Με την πρόβλεψή του για ελληνική έξοδο την 1η Ιανουαρίου 2013, ο όμιλος της Citigroup φαίνεται να θεωρεί πιθανότερο ότι στις επόμενες εκλογές θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και ότι αν συμβεί αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος της βοήθειας της Τρόικα προς την χώρα..
Οι Κασσάνδρες του grexit
Η σημερινή έκθεση της Citigroup δεν είναι η μοναδική που προβλέπει ελληνική έξοδο. Ο όρος grexit και η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι προσφιλές θέμα τις τελευταίες ημέρες σε πολλά διεθνή ΜΜΕ. Η Les Echos μας πληροφορουσε πρόσφατα ότι δεν είναι αδύνατο να βγει η χώρα από το ευρώ. «Είναι πολύπλοκο αλλά γίνεται» έλεγε η εφημερίδα.
Και το έγκριτο Spiegel όμως είχε αφιερώσει το τελευταίο του τεύχος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας. Με εξώφυλλο ένα κίονα κι ένα τσακισμένο ευρώ και με τον εύγλωττο τίτλο «Αντιο Ακρόπολη», το γερμανικό περιοδικό περιέγραφε με λεπτομέρειες στα σχέδια επί χάρτου που εκπονεί η γερμανική κυβέρνηση για να είναι έτοιμη για μια ηθελημένη ή μη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μέχρι το 2013, προβλέπει σε κάθε του σχεδόν δημόσια παρέμβαση και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Ρουμπινί προέβλεψε ότι η χώρα μας θα τεθεί εκτός κοινού νομίσματος ως το 2013 ενώ πρόσθεσε πως δεν θα είναι η μόνη, καθώς προέβλεψε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δύο τρεις χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεγράφημά του, το Reuters δημοσιοποιούσε χτες την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών του ευρώ για εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης αλλά και υπομνήματος από ευρωπαϊκή χώρα για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.
Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε στο iefmerida.gr την προηγούμενη Παρασκευή, ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και ότι όλα τα σενάρια που ακούγονται είναι «ξεκάθαρη προπαγάνδα των ΜΜΕ»...