Το ευρώ πλήρωσε ακριβά την άτολμη Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

Το ευρώ πλήρωσε ακριβά την άτολμη Σύνοδο Κορυφής

Το ευρώ πλήρωσε ακριβά την άτολμη Σύνοδο Κορυφής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μεγαλύτερη βουτιά από τις αρχές Ιουλίου του 2010 κάνει από χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι Eυρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν διχασμένοι για την έκδοση ευρωομολόγων στην χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και φάνηκαν άτολμοι για να δώσουν άμεσες λύσεις στις χώρες που πλήττονται την κρίση.

Οι αγορές έπεσαν κατακόρυφα και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πτώση 1,93% για το Λονδίνο, στις 5.298 μονάδες, 1,86% υποχωρεί η Φραγκφούρτη, στις 6.324 μονάδες και 2,19% το Παρίσι στα όρια των 3 χιλιάδων μονάδων.

Η ζημιά ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρώπης και του ΔΝΤ που επέτειναν την κρίση και άφηναν ανοιχτό το παράθυρο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι αγορέ έπιασαν κόκκινο με τις δηλώσεις τη επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που είπε ότι αφενός οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά, αφετέρου πρέπει να προσπαθήσουν κι άλλο αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, λέγοντας ταυτόχρονα ότι προετοιμάζεται και για εναλλακτικό σχέδιο αν η χώρα μας βγει από το ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους Έλληνες πέραν της λιτότητας.

Σάλο προκάλεσαν και οι δηλώσεις της Bundesbank που είπε την Τετάρτη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι με το να απειλεί πως θα καταγγείλει το Μνημόνιο, η χώρα διακινδυνεύει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές της. Σε ασυνήθιστα σκληρά διατυπωμένο μηνιαίο της δελτίο, η Bundesbank ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών από ένα τέτοιο σενάριο θα το υποστεί η Ελλάδα, καθώς οι δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη θα είναι «σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες». Η κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της χαλάρωσης των όρων που ισχύουν για την παροχή οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

«Μια σημαντική χαλάρωση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπλητταν την εμπιστοσύνη σε όλες τις συμφωνίες και συνθήκες που ισχύουν στην ευρωζώνη, ενώ θα αποδυνάμωνε σημαντικά τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη», ανέφερε η τράπεζα.

Ας σημειωθεί ότι την κατάσταση στις αγορές επιβάρυναν οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που δήλωσε ανήσυχος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τις δηλώσεςι αυτές έσπευσε ο κ. Παπαδήμος να αναθεωρήσει στη συνέχεια με άλλες δηλώσεις του στο CNBC ότι δεν θεωρεί εφικτή αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ