Ηρθαν τα πρώτα ηχηρά μηνύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - iefimerida.gr

Ηρθαν τα πρώτα ηχηρά μηνύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι φόβοι των οικονομολόγων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί τα τελευταία 24ωρα να πληθαίνουν οι δηλώσεις, οι πληροφορίες, οι διαρροές και οι διαψεύσεις για το εάν είναι έτοιμη η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τις πρώτες ισχυρές φωνές που ακούγονται εντός και εκτός Ευρώπης, για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.

Το πιο ηχηρό σήμα κινδύνου έως τώρα, εξέπεμψε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ καλώντας πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες να στέλνουν μηνύματα προς την Ελλάδα για το πώς μπορεί να ξεπεράσει τη κρίση της και όχι για το πώς μπορεί να βγει από το Ευρώ, καθώς οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν εντός των ελληνικών συνόρων.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα να «χαθούν» όλα αυτά που επενδύθηκαν για να στηριχθεί αυτή η χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Επιπλέον δεν είμαστε αληθινά ικανοί να μετρήσουμε αντικειμενικά τι θα συνέβαινε αν πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά κάποιον τρόπο, είναι η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά, είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή», τόνισε από το Παρίσι ο Ανχελ Γκούρια θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, αναδεικνύοντας δηλαδή την ουσία του προβλήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και σχετικό άρθρο του BLOOMBERG, με βασικό στοιχείο της ανάλυσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποστούν ζημιές περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς τότε θα ακολουθήσει ένα μπαράζ επιθέσεων στα ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.

«Μια ελληνική έξοδος μπορεί να αποτελέσει το κουτί της Πανδώρας. Είναι μια καταστροφή που μπορεί να αφήσει τη πόρτα ανοικτή και για άλλες καταστροφές», δήλωσε ο Τζ. Π. Πόρτα της OFI GESTION PRIVEE.

Ωστόσο, πέρα από τον έμμεσο κίνδυνο που αφορά στη στοχοποίηση των επόμενων αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχει να κάνει με τη φυγή των καταθέσεων, καθώς είναι προφανές ότι εάν σπάσει ένας κρίκος, τότε το ντόμινο είναι αναπόφευκτο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ