Αισιόδοξος για συμβιβασμό με τη Γερμανία δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών - iefimerida.gr

Αισιόδοξος για συμβιβασμό με τη Γερμανία δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξος για συμβιβασμό με τη Γερμανία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην εκμετάλλευση των αδιάθετων διαρθρωτικών πόρων και στη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τόσο η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕ, όσο και η εκμετάλλευση των διαρθρωτικών πόρων θα μπορούσαν ειδικότερα να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένες και ταχείες επενδύσεις στην Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Αλλά ακόμη και επί των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας με το Βερολίνο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη, προς το παρόν, «σοβαρή διάσταση απόψεων» για τα ευρωομόλογα , τα εργαλεία αυτά αμοιβαιοποίησης μέρους του χρέους κρατών της ευρωζώνης, ιδέα που υποστηρίζει με θέρμη ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά από την καγκελάριο Μέρκελ.

«Σε ό,τι μάς αφορά είναι μία καλή ιδέα, αλλά δεν μπορούμε να την επιβάλουμε, θα τη συζητήσουμε...επιμένουμε», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, εάν αυτό δεν συμπληρωθεί με ένα κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για τη νομική μορφή που θα έχει αυτό το κεφάλαιο για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι κατ΄ αρχάς θα συζητηθεί το θέμα επί της ουσίας και στη συνέχεια η μορφή που θα λάβει.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να διαλύσει τη δυσπιστία που θα μπορούσε να υπάρχει στη Γερμανία απέναντι στη νέα γαλλική κυβέρνηση διατυπώνοντας ένα σαφές μήνυμα: «Εδωσα τη διαβεβαίωση ότι θα τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να θεωρούν ως προς το σημείο αυτό ότι στερούμαστε σοβαρότητας ή είμαστε επιεικείς».

«Η Γαλλία επιθυμεί μία σχέση φιλίας με τη Γερμανία: κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά οφείλουν να κατανοήσουν τις δικές μας ανησυχίες για την ανάπτυξη», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ενθαρρυμένος από το «πολύ θετικό» μήνυμα του Βερολίνου για την Ελλάδα, ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί προέβλεψε, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε μια απρόβλεπτη μετάδοση της κρίσης χρέους και πρέπει να «γίνουν τα πάντα» για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Στην πρώτη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες στο Βερολίνο, οι δύο άνδρες υποσχέθηκαν να «κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα» στην ευρωζώνη. Αυτή ήταν μια τοποθέτηση «πολύ θετική από μέρους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε στο Παρίσι, δηλώνοντας «ικανοποιημένος» από τη συνάντησή τους.

«Καθένας μπορεί να ανησυχεί για την Ελλάδα, και εμείς είμαστε ανήσυχοι. Αλλά μια έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] θα προκαλούσε μια μετάδοση της κρίσης της οποίας η έκταση δεν είναι προβλέψιμη και πιθανώς ούτε ελέγξιμη», είπε.

Για τον Μοσκοβισί πρέπει «να γίνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μια ελληνική κυβέρνηση που θα διάκειται ευνοϊκά έναντι της ευρωζώνης και που θα δεσμευτεί να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει στην ευρωζώνη». Πρέπει να «γίνουν τα πάντα για να βοηθηθούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα», είπε, προτείνοντας ειδικά «μέρα για την τόνωση της ανάπτυξης και για να δοθεί ξανά ελπίδα στους Έλληνες», είπε ο Γάλλος υπουργός, που είπε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι μιλάει μια «κοινή γλώσσα» με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Πρέπει να βρούμε ελπίδα, αλλά δεν υπάρχει ελπίδα σε μια Ευρώπη χωρίς ανάπτυξη», είπε. «Είναι πιθανό να γίνουν συμβιβασμοί» με τη Γερμανία για την ανάπτυξη, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στην πιθανή έκδοση «ευρωομολόγων ανάπτυξης», αλλά αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να υφίσταται προς το παρόν «έντονη διαφωνία» ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο για την έκδοση ευρωομολόγων, την αμοιβαιοποίηση του χρέους των Ευρωπαϊκών κρατών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ